Leieprisstatistikk mars 2021

Nå har leieprisene passert «magisk grense»

Gjennomsnittlig leiepris i Norge har aldri vært høyere.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Med tanke på de skyhøye boligprisene vi ser mange steder i landet, derimot, er det mange som må belage seg på å vente lenge med å komme inn på boligmarkedet, hvis de klarer det i det hele tatt... Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snitt kostet det 10 082 kroner måneden å leie en bolig i Norge i mars.

Det er 1,6 prosent høyere enn i februar, og hele 3,4 prosent høyere enn i mars i 2020, viser Husleie.no sine helt ferske leiepristall.

Flere byer passerer «magisk grense»

Og, denne gjennomsnittsprisen betyr også at leieprisene nå har passert ei «magisk grense»:

- Nå måler vi for første gang en snittleiepris for hele landet på over 10 000 kroner, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til Dinside.

Denne magiske grensa er altså passert i flere norske byer:

  • I Oslo var snittleieprisen 12 029 kroner i februar, mens i mars er den på 12 506 kroner per måned.
  • Bergen på sin side hadde snittpris på 10 936 kroner måneden i mars 2021.
  • Stavanger følger rett etter med en snittpris på 10 635 kroner.
  • Og i Trondheim koster det 10 273 kroner måneden å leie en leilighet.
BOLIGKJØP: Dersom du ikke får nok i lån fra banken eller har spart opp tilstrekkelig med egenkapital, kan et privat lån være løsningen. Bare pass på noen viktige ting, som du ser i videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer

Venter ytterligere økning

Olsen i Husleie.no er overrasket over økningen og de høye mars-prisene.

- Jeg tror vi kommer til å få en ytterligere oppgang, spesielt i mai og juni, sier han.

- I år vil nok markedet fortsatt være preget av at det er svært få utenlandsstudenter og rekordhøy søkning til høyere utdanning her hjemme, utdyper han.

Færre kan kjøpe, flere må leie livet ut

En annen sak er at prisene for å kjøpe en bolig i Norge har økt voldsomt under coronapandemien.

- Stadig flere må nok innse at de ikke vil klare å kjøpe sin egen bolig, og da må de ut på leiemarkedet, sier Olsen.

Denne antakelsen støttes av SSB. Ifølge dem har andelen boligeiere krympet de siste årene, mens leietakerandelen har økt med ett prosentpoeng siden 2015, som utgjør rundt 90 000 flere leietakere.

Nesten én million nordmenn bor i en bolig de leier - og 82 prosent bor i egeneid bolig.

Forbrukerrådet skriver i en fersk rapport at andelen boligeiere ser ut til å ha «nådd taket» i forhold til andelen som leier, skriver NRK.

De ser ikke at trenden snur, og mener rettighetene til leietakere i loven er bestemt av politikerne ut fra en forestilling om at folk før eller siden vil klare å kjøpe egen bolig, men forestillingen speiler ikke realitetene i markedet, ifølge undersøkelsen:

  • Det er vanskelig å spare nok: I fokusgruppene, som grovt sett besto av byfolk som ikke hadde planer om å kjøpe bolig en gang, svarte to av tre at boligprisene «løper fra» sparekontoen.
  • Lite håp om å bli eier: Bare halvparten svarte at det er sannsynlig at de en dag vil eie bolig.
  • Leietakerne sa også at de opplever usikkerhet og uforutsigbarhet: Leiesaker er blant de vanligste klagesakene som Forbrukerrådet får inn. I undersøkelsen sa én av tre at de har flyttet ufrivillig, for eksempel fordi utleieren vil selge boligen. Hver fjerde leietaker var usikker på om de fikk fortsette å bli boende.

Mener loven må endres

Flere politiske partier tar til orde for at husleieloven må endres for å sikre et mer rettferdig leiemarked.

Regjeringen har satt i gang et arbeid for å kartlegge mulige endringer i husleieloven.

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson, Siri Gåsemyr Staalesen, mener økningen i andelen leietakere i Norge betyr at politikerne må sørge for å styrke rettighetene.

Miljøpartiet de Grønnes Rasmus Reinvang, som også er byråd for byutvikling i Oslo, sier det kan bli aktuelt med en utredning av husleieloven og plan- og bygningsloven ved et eventuelt regjeringsskifte.

- Vi må styrke leietakernes rettigheter og jobbe for et mer profesjonalisert og rettferdig leiemarked, blant annet ved å ha en gjennomgang av dagens lovverk, sier han til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer