Nå har «poseavgiften» kommet

Fra tirsdag 14. til onsdag 15. august steg prisene for en bærepose i butikken fra 99 øre til 1,60 kroner.

NÅ MÅ DU BETALE MYE MER FOR POSENE: «Poseavgiften» er egentlig en frivillig ordning hvor butikkene betaler inn 50 øre per pose til et miljøfond. Det betyr at du nå betaler 1,60 kroner for en pose hos for eksempel Rema 1000 og Kiwi, mot 99 øre tidligere. Foto: Kristin Sørdal
NÅ MÅ DU BETALE MYE MER FOR POSENE: «Poseavgiften» er egentlig en frivillig ordning hvor butikkene betaler inn 50 øre per pose til et miljøfond. Det betyr at du nå betaler 1,60 kroner for en pose hos for eksempel Rema 1000 og Kiwi, mot 99 øre tidligere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Etter mye diskusjoner rundt forslaget om en egen poseavgift i 2015, endte det med opprettelsen av et eget miljøfond som skulle forvalte øremerkede penger fra plastposesalg.

Og fra 15. august er miljøfondet, kalt Handelens Miljøfond, i gang.

Det betyr også at dagligvarebutikkene, som Rema 1000, Kiwi, Meny, Bunnpris, Coop, Kolonial.no og andre, økte prisen på bæreposer fra i går.

Også flere kjeder fra service- og faghandelen er med.

Hos Rema 1000 og Norgesgruppen - altså blant annet Kiwi og Meny - ble prisene økt fra 99 øre 14. august, til 1,60 kroner 15. august.

Frivillig, men nesten alle er med

Ordningen er frivillig, og fungerer altså slik at butikkene bestemmer om de vil være medlemmer av fondet Handelens Miljøfond. Pengene de betaler inn til fondet er ikke et gebyr, men en kontingent, forklarer Eirik Oland, daglig leder i Handelens Miljøfond til Dinside

- Det er en kontingent på 50 øre per pose som medlemmene betaler inn til oss. Det startet i dagligvarebutikkene i de store dagligvarekjedene i går, og så tilkommer det flere underveis, forteller Oland til Dinside.

Han forteller at det allerede nå vil bli betalt inn kontingent for 80 prosent av bæreposene som selges i Norge i dag.

300-400 millioner kroner årlig

Oland forteller at det vil bli snakk om 300-400 millioner kroner årlig, som betales inn til fondet i kontingenter fra posesalg.

- Det er penger som skal gå til miljøtiltak, og vi er selvsagt veldig fornøyde med å få til dette, sier Oland til Dinside.

Han forteller at fondet har tre formål; å redusere plastforsøpling til lands og til vanns; bidra til å redusere bruk av plastbæreposer og å øke ressursutnyttelsen av plast, blant annet gjennom plastgjenvinning.

Derfor har prisen økt med 61 øre - og ikke 50

Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef for bærekraft i Norgesgruppen, bekrefter overfor Dinside at prisen på posene hos Kiwi, Meny, Joker og Spar fra i går var 1,60 kroner, etter at Handelens Miljøfond da trådte i kraft.

At prisen på posene har økt fra 99 øre til 1,60 kroner, når kontingenten til miljøfondet er 50 øre, forklarer hun slik:

- Innkjøpsprisen på plastbæreposer blir altså 50 øre dyrere for medlemmene og ut til kunde blir det lagt på 25 prosent merverdiavgift, som tilsvarer 12 øre. Derav prisen på 1,60, forteller Sæter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer