Skattemeldingen 2016

Nå kan andre levere Skattemeldingen for deg

Se hvordan du går frem.

VANSKELIG? Syns du selvangivelsen, som nå heter skattemeldingen, er vanskelig å forstå? Nå kan du be noen andre om å levere den for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VANSKELIG? Syns du selvangivelsen, som nå heter skattemeldingen, er vanskelig å forstå? Nå kan du be noen andre om å levere den for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Årets selvangivelse, som har endret navn til Skattemeldingen, blir tilgjengelig 4. april. Enten du syns personlig økonomi er veldig givende - eller det stikk motsatte - har du ansvar for å sjekke at tallene stemmer før levering 30. april.

Men i år kan du faktisk velge å gjøre det enklere for deg selv.

- Nytt i år er at lønnstakere og pensjonister kan delegere utfylling og innsending av skattemeldingen til andre, akkurat som næringsdrivende har mulighet til å gjøre, forteller pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til Dinside.

Få hjelp til å levere skattemeldingen

Dette betyr i praksis at du kan få hjelp at et familiemedlem, en annen privatperson du stoler på eller eventuelt en regnskapsfører, revisor eller rådgiver, til å sjekke, endre og levere skattemeldingen på dine vegne.

  Du kan delegere rettigheter til andre for å:

  • Se skattemeldingen
  • Endre og sende inn skattemeldingen
  • Se tilsendt skatteoppgjør
  • Søke om utsettelse av innlevering

At dette nå blir formalisert, skyldes den nye skatteforvaltningsloven. Tidligere kunne nemlig lønnstakere og pensjonister bare delegere tilgangen til å se selvangivelsen.

- Nå er dette utvidet til å gjelde tilgang til å endre og sende inn, samt se skatteoppgjør og søke om utsettelse, forteller Bergeland Jebsen.

Hun sier videre at dette er en forenkling for de som foretrekker å få hjelp med skattemeldingen, og mange har nok bedt om hjelp også før dette ble formalisert.

- Det er samtidig viktig å understreke at det fremdeles er den skattepliktige selv som har ansvar for at Skatteetaten får korrekte opplysninger i skattemeldingen, understreker hun.

Slik går du frem

Dersom du vil at noen andre skal ta seg av årets skattemelding, må du delegere rettigheter i Altinn.

Dette gjør du ved å logge inn, og velge Profil, roller og rettigheter i menyen. Se også hjelp og veiledning for dine roller og rettigheter på altinn.no

- Legg til den personen eller virksomheten du ønsker å gi tilgang til. Du trenger fødselsnummer og etternavn på den du skal delegere rettigheter til, sier Merete Bergeland Jebsen.

Den som får delegert en rettighet, mottar en e-post om dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer