Nå kan DNBs kunder bruke bankkort uten pin-kode

Men foreløpig er det få steder som tillater kontaktløs betaling.

KONTAKTLØS BETALING: Bankkort fra DNB som blir utstedt i høst, kan brukes til kontakløs betaling, uten pin-kode. Foto: STIG B. FIKSDAL/DNB
KONTAKTLØS BETALING: Bankkort fra DNB som blir utstedt i høst, kan brukes til kontakløs betaling, uten pin-kode. Foto: STIG B. FIKSDAL/DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de nærmeste månedene vil DNBs kunder ha mulighet til å skaffe seg bankkort som åpner for kontaktløs betaling.

Så langt er det derimot få betalingsterminaler som tillater slik betaling. Og hvem får ansvar om noen stikker av med bankkortet ditt, som ikke krever bruk av pin-kode?

Kommer i høst

Ifølge Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB, er det i første omgang studentkortene som blir kontaktløse, nærmere bestemt fra 10. september.

Fra oktober/november vil også de fleste andre DNB-kunder som bestiller nytt kort eller fornyer sitt Visa debetkort, få bankkort med mulighet for kontaktløs betaling.

Også Skandiabanken lanserte kontaktløs betaling for sine studentkunder tidligere i år.

Marit Elisabeth Giske i DNB. Foto: DNB
Marit Elisabeth Giske i DNB. Foto: DNB Vis mer


- Å bruke den kontaktløse funksjonen er opp til hver enkelt kunde. Kunden må selv aktivere kortet for kontaktløs betaling, sier Giske, og legger til at det ikke koster noe å fornye kortet for de som ønsker det.

Få betalingsterminaler med NFC

At det er enkelt å betale uten å taste pin-kode, er det ingen tvil om. Men så langt er det et begrenset antall butikker som har betalingsterminaler med NFC, som er en forutsetning for å betale kontaktløst.

McDonalds, Deli de Luca og Starbucks er noen av kjedene som har slike betalingsterminaler per i dag.

- I Norge er nå rundt 400 butikker/brukersteder klare til å ta imot kontaktløs betaling, og nye kommer til hver uke, forteller Giske.

KONTAKTLØS BETALING: Bankkort fra DNB som blir utstedt i høst, kan brukes til kontakløs betaling, uten pin-kode. Foto: STIG B. FIKSDAL/DNB
KONTAKTLØS BETALING: Bankkort fra DNB som blir utstedt i høst, kan brukes til kontakløs betaling, uten pin-kode. Foto: STIG B. FIKSDAL/DNB Vis mer


Her finner du en oversikt over hvilke butikker som har betalingsterminaler som per i dag kan brukes til kontakløs betaling. Også Nayax´betalingsterminaler, som blant annet finnes på en del kioskautomater og ladestasjoner for elbil, kan brukes til kontaktløs betaling.

Flere kjeder har dessuten byttet til nye betalingsterminaler som støtter NFC den siste tiden, men har ikke aktivert dem til bruk for kontaktløs betaling.

Uaktsomhet gir ansvar

Ved betaling uten pin-kode er beløpsgrensen for DNB-kortet 200 kroner per betaling, og maks 600 kroner per dag. Etter å ha betalt 600 kroner med kontaktløs betaling over en eller flere dager, må du taste pin-koden til kortet.

Men hva skjer om du får frastjålet kortet, eller et yngre familiemedlem finner på å benytte seg av bankkortet uten at foreldrene er klar over dette. Hvem får da ansvaret, kunden eller banken?

- Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men reglene er de samme som de har vært: Kunder som blir svindlet vil bli holdt økonomisk skadesløse hvis de ikke har opptrådt uaktsomt i forhold til regelverket, sier Giske til Dinside.

Spørsmålet er hva som egentlig kan kalles uaktsomhet fra kundens side.

Finansklagenemnda, som blant annet behandler klager fra bankkunder, har ved kortsvindel hvor pin-koden har blitt brukt, gitt kunden selv ansvaret. Argumentet har vært at kunden må ha oppbevart pin-koden sammen med bankkortet, eventuelt i kamuflert form, som igjen har muliggjort at bankkortet er blitt misbrukt. Dette selv om kunden understreker at de ikke har nedskrevet pin-koden.

De har opptrådt uaktsomt, mener Finansklagenemnda.

Ikke bekymret

Men når man ikke trenger pin-kode i det hele tatt, vil ikke grensen for hva som kan kalles uaktsomhet fort bli ganske lav?

Jorge Jensen, fagdirektør for finansielle tjenester i Forbrukerrådet, tror ikke dette blir tilfellet, og sier til Dinside at han ikke er så bekymret.

- Når banken åpner for betaling uten pin-kode, må banken ta ansvar i større grad grad hvis det blir svindel som følger av den nye teknologien, sier Jorge Jensen til Dinside.

Han legger videre til at begrensningen på 600 kroners bruk før man må taste pin-kode, ytterligere begrenser mulighetene for svindel.

Samtidig er det svindelformer som er umulig for forbrukerne å avdekke.

- For eksempel har det blitt advart mot at organiserte svindlere nå kan legge mottakere ved siden av de rettmessige betalingsterminalene for å tappe informasjon fra kortene, forteller Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer