Fast eller flytende rente på studielån?

Nå kan du binde studielånsrenten

Men, det er et annet spørsmål, om det lønner seg.

FORUTSIGBARHET: Historisk sett har ikke fastrente lønnet seg i lengden, ifølge Sandmæl i DNB. Men fastrenten kan imidlertid gi en forutsigbarhet som er nødvendig hvis man har en trang økonomi. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORUTSIGBARHET: Historisk sett har ikke fastrente lønnet seg i lengden, ifølge Sandmæl i DNB. Men fastrenten kan imidlertid gi en forutsigbarhet som er nødvendig hvis man har en trang økonomi. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste med studielån har flytende rente, hele 615.300 mot 57.200 låntakere med fastrente.

Dersom du ønsker å binde renten, kan du gjøre det mellom 10. og 17. april. Dette kan du søke om via Lånekassen annenhver måned. Det vil si at neste sjanse for å få fastrente er 10. juni.

Du må, imidlertid, vite at fra 1. mai øker fastrenten hos Lånekassen med mellom 0,16 og 0,24 prosentpoeng. Da vil renten for bindingsperiodene se slik ut:

  • Tre år: 2,315 prosent (opp fra 2,159 prosent)
  • Fem år: 2,677 prosent (opp fra 2,433 prosent)
  • Ti år: 3,144 prosent (opp fra 2,969 prosent)

Som du kanskje ser, er det femårsrenten som øker mest. Den flytende renten, derimot, kommer til å gå ned til 2,159 prosent (tidligere 2,168 prosent) fra 1. mai.

Bør du binde renten nå, eller fortsette med flytende?

– Flaks med fastrente

Finansportalen gir ikke råd om du skal velge det ene eller det andre.

– Hvis enkelte forbrukere har tjent på fastrenteavtaler, er det fordi de har bundet renta på et gunstig tidspunkt. Med andre ord, har de hatt flaks, sier daglig leder Elisabeth Realfsen.

Men, hun sier at hvis du binder renten til dagens lave nivå, er det neppe den dummeste beslutningen du har tatt, siden nedsiden er begrenset.

UTVIKLING ÅR FOR ÅR: Slik har flytende og fast rente i lånekassen endret seg det siste året. Foto: skjermdump Lånekassen.
UTVIKLING ÅR FOR ÅR: Slik har flytende og fast rente i lånekassen endret seg det siste året. Foto: skjermdump Lånekassen. Vis mer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener også at å binde renten er opp til den enkelte, men legger til i en artikkel på DNB Nyheter:

– Historisk sett har ikke fastrente lønnet seg i lengden, men det kan gi en forutsigbarhet på regningen, som er nødvendig hvis man har en trang økonomi.

En oversikt over rentesatsene i Lånekassen finner du på nettsiden deres.

Få søker om fastrente

Hittil har Lånekassen fått rundt 30 henvendelser om fastrente i april, som er et lite antall.

I underkant av 400 kunder har søkt om å binde renten siden det ble åpnet for dette 10. april.

– En fastrenteavtale kan sammenliknes med et forsikringsprodukt. Om du skal binde renten eller ikke, er ofte avhengig av hvorvidt du har behov for den ekstra tryggheten en fast rente kan tilby i avtaleperioden, sier seniorrådgiver Magnus Andersen.

Han vil ikke gi noen konkrete råd om låntakerne bør velge fastrente, men anbefaler å lese om forhold som kan spille inn dersom du velger å studere seinere eller vil betale ekstra på lånet.

Følger markedet

Hva bestemmer studielånsrenten, lurer du kanskje på?

Fastrenten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på basisrenten fra Finanstilsynet. Det samme gjelder den flytende renten.

Basisrentene fastsettes videre med utgangspunkt uttrekk av priser på boliglån fra Finansportalen.

Lånekassen lager ikke egne renteprognoser, eller går nærmere inn i bakgrunnen for hvorfor bankene endrer rentene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer