Studier som gir støtte fra Lånekassen

Nå kan du bli astrolog med støtte fra Statens lånekasse

Ønsker du å lære deg å lese stjernehimmelen og tolke horoskop? Det kan du snart gjøre med lån og stipend fra Lånekassen.

STUDER ASTROLIGI MED STØTTE FRA LÅNEKASSEN: Snart kan du lære deg å lese stjernehimmelen og tolke horoskop, med støtte fra Lånekassen. Studier er nylig godkjent for støtte. Planlagt oppstart er 2020. Foto: NTB scanpix
STUDER ASTROLIGI MED STØTTE FRA LÅNEKASSEN: Snart kan du lære deg å lese stjernehimmelen og tolke horoskop, med støtte fra Lånekassen. Studier er nylig godkjent for støtte. Planlagt oppstart er 2020. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Astrologiskolen Herkules har nå fått godkjent sin fagskoleutdanning i astrologi etter en over fem år lang søknadsprosess, melder Morgenbladet.

Astrologi er ifølge Store norske leksikon «læren om forestilte forbindelser mellom himmellegemene og jorda».

Målet med astrologiutdanningen er å gi «grunnleggende forståelse for horoskoptolkning». Det godkjente grunnkurset skal starte opp i Oslo i 2020, og skal kunne følges opp av en todelt profesjonsutdanning.

- Oppfyller kravene i loven

Nokut – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – som har ansvar for vurdering og godkjenning av høyere utdanning i Norge, bekrefter i en pressemelding at utdanningstilbudet er blitt godkjent.

De har akkreditert de tre fagskoleutdanningene Grunnstudiet i astrologi og Profesjonsstudiet i Esoterisk Astrologi del I og del II ved Astrologiskolen Herkules AS.

Dermed kvalifiserer studiet til lån og stipend i Lånekassen.

– Det oppfyller kravene til akkreditering slik de er utformet i lov og forskrift, sier seksjonssjef Helén Sophie Haugen i Nokut til Morgenbladet.

Til tross for at fagskoleutdanning er definert som høyere utdanning, har ikke fagskolene krav om å basere seg på vitenskap.

Da Stortinget vedtok den nye fagskoleloven i mai i fjor, ble det slått fast at fagskoleutdanningen skulle gi «kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak», men Nokut fikk ikke innfridd sitt ønske om skjerpede krav til yrkesrelevans, ifølge Morgenbladet.

- Bør dempes i markedsføringen

– Vi har fattet vedtak om akkreditering basert på vår vurdering av de administrative sidene ved utdanningen og den sakkyndige rapporten. Vi anser de faglige kravene for akkreditering av de tre fagutdanningene ved Astrologiskolen Herkules AS som oppfylt og akkrediterer derfor utdanningene, sier Nokut-direktør Terje Mørland i en pressemelding.

I rapporten konkluderer de sakkyndige med at Astrologiskolen Herkules AS bør nedjustere eller endre ordbruken der astrologi presenteres overfor potensielle studenter som en vitenskapelig tradisjon.

Bruken av doktorgrads- og mastertitler oppnådd i fag som er del av annen utdannelse enn astrologi bør dempes i markedsføringen, fordi det kan gi et feil inntrykk, skriver Nokut videre i pressemeldingen.

– I akkrediteringsvedtaket forutsetter Nokuts styre at Astrologiskolen Herkules A/S tar hensyn til de sakkyndiges råd, sier Mørland.

Studiene som gir støtte i Lånekassen

For å ha rett til lån og stipend fra Lånekassen må du være elev eller student i en utdanning som er godkjent for støtte.

Hvis utdanningen din ikke tilfredsstiller kravene for å bli godkjent for støtte fra Lånekassen, kan du ikke få stipend eller lån.

Skal du ta fagskoleutdanning, kan du få støtte til utdanning som er godkjent av Nokut.

Du kan selv søke etter hvilke fagskoletilbud som er akkreditert, på Nokuts nettsider.

Du kan også få støtte til andre typer utdanning, som folkehøgskoler og andre. Mer om dette kan du lese hos Lånekassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer