RePower

Nå kan du få pant på vaskemaskinen din

Power gir kundene bonuspoeng på gamle produkter.

Nordmenn er vant med å returnere elektrisk avfall hos de som selger det. Nå lanserer imidlertid kjeden Power en panteordning som gir poeng til å kjøpe nye varer for. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nordmenn er vant med å returnere elektrisk avfall hos de som selger det. Nå lanserer imidlertid kjeden Power en panteordning som gir poeng til å kjøpe nye varer for. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en gammel mobil liggende, eller Blu-ray-spiller du ikke lenger bruker? Da kan du levere dem inn hos Power og få pant i form av bonuspoeng i kjedens butikker.

– I første fase vil det være mulig å motta pant i form av poeng på all elektronikk og hvitevarer, kun med noen få unntak. Verdien bestemmes ut fra gitte kriterier i vårt system. Det betyr at du uansett alltid vil få et minimum antall poeng, men verdien på poengene vil øke om produktet vurderes for videre salg. Dette gjelder først og fremst telefoner og PC-er, forklarer Anders Nilsen, administrerende direktør i Power Norge, i en pressemelding.

Gir ikke ut penger

Overfor Dinside forteller Siri Røhr-Staff, PR- og kommunikasjonssjef i Power, at de vil ta imot alt av elektronikk relatert til deres bransje, og summen på panten vil avhenge av produkt til produkt. I enkelte kategorier varierer den, mens i andre er det en flat sats.

– I første omgang vil vi kunne gi pant tilsvarende by back-pris på PC-er og telefoner. Her har vi inngått et samarbeid med Conmodo som skal stå for reparasjon også videre før eventuelt videresalg.

– På hvitevarer og TV vil det være en flat pant på 100 kroner, mens det på andre el-artikler vil være symbolske summer i poeng. Det vil være en kalkulator på våre nettsider hvor du for eksempel kan gå inn og sjekke hva som er potensiell verdi på din iPhone 10, forklarer Røhr-Staff.

Siri Røhr-Staff er PR- og kommunikasjonssjef i Power Norge. Foto: Power
Siri Røhr-Staff er PR- og kommunikasjonssjef i Power Norge. Foto: Power Vis mer

Produkter som støvsugere og kjøkkenmaskiner nevnes som produkter det kun gis en symbolsk sum på.

På spørsmål om pantesummen kan gis kontant til kunden, forteller Røhr-Staff at det ikke er penger inne i bildet.

– Alt av pant, uavhengig av størrelse, gjøres om til poeng man kan bruke i våre varehus. Om vi skulle begynt med kontant betaling, hadde det blitt svært komplekst og en vesentlig større fare for misbruk av tjenesten, forklarer hun.

RePower, som tjenesten heter, lanseres i dag 11. oktober.

Dette sier konkurrenten

Overfor Dinside forteller Elkjøp at de per dags dato ikke har planer om å innføre samme ordning som konkurrenten.

– Elkjøp har en ambisiøs bærekraftstrategi og tar allerede i dag flere grep på veien mot en sirkulær økonomi. Det viktigste vi gjør er å hjelpe kundene med å ta vare på produktene sine, skriver administrerende direktør i Elkjøp Norge, Tryge Hillesland, i en e-post til Dinside.

Trygve Hillesland, administrerende direktør i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp
Trygve Hillesland, administrerende direktør i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp Vis mer

Han opplyser at Elkjøp årlig gjennomfører over 700 000 reparasjoner og har millioner av ulike reservedeler på nett. Produkter som ikke lenger kan repareres, blir resirkulert.

– I fjor samlet vi inn 33 000 tonn elektrisk avfall i Norden.

– Vi ønsker fokuset på sirkulær økonomi fra andre deler av bransjen velkommen og ser frem imot både konkurranse og samarbeid fremover.

Slik er panten

I Powers pantekalkulator kan du regne ut omtrentlig beløp som du kan få for de gamle elektronikkproduktene dine. Avhengig av produktkategori må du svare på spørsmål om ting om ...

  • enheten er bøyd
  • det er skader eller sprekker i skjermen
  • det er andre skader på produktet (mindre riper og bulker fra normal bruk er OK)
  • enheten kan skrus på
  • lader medfølger

Ut fra dette oppgir kalkulatoren et estimert beløp for hva du kan få for produktet ditt. Beløpet oppgis i både kroner og bonuspoeng, men summen utbetales som nevnt kun i bonuspoeng som du kan bruke hos Power.

Ved retur av hvitevarer får du en flat pant på 100 kroner, det vil si 5000 bonuspoeng, uansett om produktet fungerer eller ei, mens på for eksempel produkter innenfor hjem og fritid utbetales det kun en symbolsk sum.

En bøyd iPhone 8 Plus 128 GB gir deg 1564 bonuspoeng (estimert) hos Power. Det tilsvarer 31 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
En bøyd iPhone 8 Plus 128 GB gir deg 1564 bonuspoeng (estimert) hos Power. Det tilsvarer 31 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

20 kroner for støvsugeren

For eksempel får du 1000 bonuspoeng, 20 kroner, for en støvsuger – enten den fungerer eller ei.

Dermed skader det ikke å sjekke om du kan få en høyere sum på for eksempel Finn.no. Det gjelder for så vidt de andre produktene også.

En fungerende spillkonsoll gir deg 2500 bonuspoeng, 50 kroner, mens en som ikke fungerer, gir 500 bonuspoeng, som tilsvarer 10 kroner.

Har du en over fem år gammel TV du ønsker å kvitte deg med? Da får du 5000 bonuspoeng, altså 100 kroner, enten den fungerer eller ei.

Vi har også sjekket bærbare PC-er:

En over fire år gammel bærbar PC med i5-brikke og medfølgende lader, gir deg 5000 bonuspoeng, 100 kroner, men hvis den ikke skrur seg på, er summen 150 poeng, 3 kroner.

En MacBook Pro 13" (2 GHz, i5-prosessor, 8 GB minne og 512 GB lagring) som ikke skrur seg på: 4763 poeng som tilsvarer 95 kroner. En velfungerende versjon uten skader gir deg 158763 bonuspoeng = 3 175 kroner.

Hva med mobil?

Apple iPhone 8 128 som skrur seg på, men har enkelte skader gir 12559 bonuspoeng, 251 kroner. Dersom den har skader i skjerm er bonusbeløpet på 6280 poeng (125 kroner), men hvis den ikke skrur seg på, kan du få 942 poeng, altså 18 kroner.

Samsung Galaxy S9 128 GB som skrur seg på, men har enkelte skader gir 12 221 bonuspoeng, 244 kroner. Dersom den har skader i skjerm er bonusbeløpet på 6111 poeng (122 kroner), men hvis den ikke skrur seg på, kan du få 942 poeng, altså 18 kroner.

Og nettbrett?

iPad 9,7" 2017 128 GB WiFi: 219 kroner (10 960 poeng) ved skade på skjerm og 438 kroner (21 920 bonuspoeng) hvis skjermen er intakt, men enheten har andre skader.

Merk at samtlige beløp er estimater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer