Valget 2019: Hvor kan man forhåndsstemme?

Nå kan du forhåndsstemme

Se hvor du kan forhåndsstemme, og alt du måtte lure på om å stemme før selve valgdagen.

FORHÅNDSSTEMME? Se hva du må vite om du vurderer å forhåndsstemme ved årets valg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FORHÅNDSSTEMME? Se hva du må vite om du vurderer å forhåndsstemme ved årets valg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Foran årets kommunestyre- og fylkestingsvalg har det vært mulig å forhåndsstemme siden 12. august.

Og etter bare en uke har hele 92.312 personer forhåndsstemt, noe som er ny rekord så tidlig i et slikt valg, ifølge Valgdirektoratet. I alt 585.250 personer forhåndsstemte ved valget i 2015, mens tallet var på rett over en million ved stortingsvalget i 2017.

Foran årets valgdag 9. september kan du forhåndsstemme til og med 6. september, i alle landets kommuner.

Under kan du lese mer om det du måtte lure på om du vurderer å forhåndsstemme ved årets valg.

#Hvor lenge kan man forhåndsstemme?

Du kan forhåndsstemme til og med 6. september.

#Hvor kan man forhåndsstemme?

Du kan forhåndsstemme i alle kommuner i landet. På Valg.no finner du oversikt over valglokaler for forhåndsstemming. Denne oppdateres fortløpende. Det er også mulig å stemme fra helse- og omsorgsinstitusjoner, og de som har behov for å stemme hjemmefra, kan søke om dette.

Oppholder du deg i utlandet, kan du forhåndsstemme på norske utenriksstasjoner, i tillegg til et lite utvalg stemmemottakere i utlandet.

#Forhåndsstemme i en annen kommune?

Hvis du forhåndsstemmer i en annen kommune enn hjemkommunen din ved kommunestyre- og fylkestingsvalget, får du utdelt en stemmeseddel som er påført de registrerte politiske partienes navn, ikke kandidatnavn. Du må da krysse av for eller skrive på hvilket parti/gruppe du vil stemme på.

Hvis du ønsker stemmeseddel fra din kommune kan du selv skaffe dette og bruke den dersom du ønsker å gi personstemmer til kandidater på listen.

#Hvem kan stemme ved årets valg?

De som har fylt, eller fyller 18 år i 2019, kan stemme ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i år.

Er du nordisk statsborger, kan du stemme hvis du er, eller har vært, registrert bosatt i Norge senest 30. juni 2019.

Er du utenlandsk statsborger fra et annet enn de nordiske landene, kan du stemme om du har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de tre siste årene før valgdagen.

#Trenger man valgkort for å forhåndsstemme?

Nei, men det kan gå fortere om du har det med. Du trenger derimot legitimasjon, uansett om du har med valgkort eller ikke. Pass, førerkort og bankkort med bilde er gyldig som legitimasjon.

#Kan man stemme på nytt på valgdagen?

Nei, i Norge er det ifølge Valgdirektoratet ikke mulig å angre på sin stemmegivning. Det betyr at dersom du forhåndsstemmer, kan du ikke stemme på nytt, heller ikke på valgdagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer