Rentegaranti

Nå kan du «forsikre» deg mot renteøkning

Renta er ventet å øke ganske snart, men du kan faktisk hindre at dette rammer deg hvis du er rask.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer at bankene tar høyde for at du skal tåle renteheving, men likevel vil du nok merke økte rentekostnader etter hvert. Det finnes imidlertid grep du kan gjøre for å minimere effektene av rentehopp. Vis mer
Publisert

Første renteøkning på ei god stund er forventet under rentemøtet i Norges Bank torsdag 23. september.

Dette blir i så fall første renteøkning etter at pandemien rammet oss og sentralbanken satte styringsrenta ned til rekordlave null prosent.

Det er videre ventet at renta i første omgang økes til 0,25 prosent, og bankene kommer nok til å justere opp boliglånsrentene sine med tilsvarende 0,25 prosentpoeng.

Garantert uendret rente

Du kan imidlertid «forsikre» at renta på boliglånet ditt ikke settes opp denne torsdagen i september - eller resten av året 2021.

Både Bulder Bank og Sbanken tilbyr nemlig rentegaranti for nye og eksisterende boliglånskunder.

Det vil si at de lover å ikke sette opp renta fra dagens nivå uansett hva Norges Bank eller konkurrerende banker måtte foreta seg.

... men vær rask!

For å få denne garantien, må du skynde deg og bli kunde hvis du satser på Bulder Bank:

- Nye kunder som flytter boliglånet til oss etter vi har gjort en eventuell rentejustering, vil ikke få rentegarantien. Alle som er boliglånskunde i dag eller blir kunde på dagens nivå, vil få rentegarantien, sier bankdirektør Torvald Kvamme til Dinside.

Sbanken, på sin side, vil ikke si noe om hva de foretar seg knyttet til rentegarantien sin før etter rentemøtet torsdag og dersom det blir renteøkning da.

Prut med én gang

Er du en av dem som ikke er eller blir boliglånskunde hos en bank med rentegaranti, er ikke alt håp ute - det er grep du kan gjøre for å eliminere i alle fall noe av den ventede renteøkningen:

Sjekk hvor lav rente du kan få, for eksempel via Finansportalen, og prut renta ned tilsvarende.

Pruter du deg til 0,25 prosentpoeng lavere rente, går du jo i null hvis banken varsler at de setter opp renta så mye. Og pruter du den ned mer, er du «forsikret» mot flere rentehopp framover.

Ser du at du ikke tåler renteøkning, bør du vurdere å binde renta på hele eller deler av boliglånet ditt.

Du kan også justere ned de månedlige avdragene dine og få lenger nedbetalingstid på lånet, men da kan det hende banken krever et ekstra gebyr fra deg. I tillegg vil totalsummen på lånet blir høyere jo lenger tid du bruker på å betale det ned.

Ikke slå deg til ro

De som allerede har sikret seg rentegaranti, bør heller ikke sitte helt stille i båten de neste månedene, selv om de kan berolige seg med at boliglånsrenta deres ikke vil endre seg i 2021.

Vi skriver nemlig «2022» om ikke så altfor lenge - og da begynner nok også bankene med rentegaranti å justere opp prisene for alle kundene sine.

Derfor bør du bruke tida fram mot nyttår smart, for eksempel ved å betale ekstra på boliglånet, eller lage din egen «fastrente»:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer