Gamle gullsmykker i skuffer og skap:

Nå kan du selge dem for god pris

Prisene snart på 2011-nivå.

SKATTER I SKUFFEN: Gullkjeder, gullklokker og gamle gifteringer fra tidligere eksteskap. Alt smamen kan omsettes for gode penger. (FOTO: SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB)
SKATTER I SKUFFEN: Gullkjeder, gullklokker og gamle gifteringer fra tidligere eksteskap. Alt smamen kan omsettes for gode penger. (FOTO: SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tollregion Oslo og AkershusFor nøyaktig fem år siden, i månedsskiftet august/september 2011, lå gullprisen på et historisk høyt nivå: 1.832 dollar per unse (31.25 gram). Det ga en pris på 24 karat gull i Norge på 361 kroner pr. gram rent (24 karat) gull etter datidens dollarkurs.

I denne tiden kunne du treffe gulloppkjøpere overalt på kjøpesentere og andre offentlige steder.

Uka etter stupte gullprisen igjen, og Klondyke-feberen la seg.

Stiger igjen

Nå stiger prisene igjen, og i skrivende stund ligger prisen for rent gull på 350 kroner og 38 øre på den internasjonale gullbørsen Goldprice.org.

Med andre ord er vi ikke helt på 2011-nivå ennå, men prisen er nå høy nok til at mange trolig blir fristet igjen.

- Tilbudssiden av gull er relativt konstant i forhold til andre råvarer, men etterspørselen fluktuerer mye, forklarer Ola Honningdal Grytten, professor i historisk økonomi ved Norges Handelhøyskole.

Gull ansees som en trygg havn i dårlige og usikre tider med lav eller negativ avkastning på kapital.

- Man kjøper gull i tro på at gullverdiene ikke skal falle, men heller stige på grunn av at det historisk sett er et yndet investeringsobjekt i dårlige tider. Gullet mister ikke sin verdi selv om det er lavkonjunktur, sier Grytten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer