Nå kan du selv investere din egen pensjon

Alle som har en fripolise, kan velge å investere pengene selv fra 1. september.

VELGE SELV? Fra og med 1. september kan nordmenn som har fripoliser selv velge om de vil påvirke investeringen av pengene selv, eller beholde en årlig garantirente.  Foto: ALL OVER PRESS
VELGE SELV? Fra og med 1. september kan nordmenn som har fripoliser selv velge om de vil påvirke investeringen av pengene selv, eller beholde en årlig garantirente. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hatt jobb i det private, sitter du etter all sannsynlighet med én eller flere fripoliser som du har fått med deg fra tidligere arbeidsgivere.

Nå tenker du kanskje: "Hva i #¤%&¤ er en fripolise??"

Svaret er faktisk relativt enkelt: En fripolise er pensjonspenger innbetalt av din private arbeidsgiver etter minst ett års jobb, for de som har hatt en ytelsespensjon. Disse pensjonspengene får du med deg når du slutter i jobben.

Nå blir det nye muligheter for de som har slike fripoliser til å selv påvirke hvordan pengene investeres.

Rente eller investering?

1. september innføres det nye regler, som gjør at personer med fripoliser selv kan være med på å bestemme hvordan pengene skal investeres.

Dette gjelder rundt én million nordmenn, ifølge pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Fram til i dag har alle fripoliser en såkalt garantirente, som sikrer deg en viss pensjonsutbetaling. Dermed kan man se nøyaktig hvor mye fripolisen vil gi deg i årlig utbetalt pensjon når den tid kommer.

Med de nye reglene om fripoliser med investeringsvalg, kan du selv velge om du vil beholde garantirenten, eller om du skal være med på å bestemme hvordan pengene skal investeres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer