Skattemeldingen 2018

Nå kan du sjekke skattemeldingen

Slik forbereder du deg til å fylle den ut.

LOGG INN OG SJEKK UT: Skattemeldinger for 2018 er tilgjengelig i Altinn, så det er bare å logge inn og sjekke at alt stemmer. Foto: Per Ervland.
LOGG INN OG SJEKK UT: Skattemeldinger for 2018 er tilgjengelig i Altinn, så det er bare å logge inn og sjekke at alt stemmer. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan du logge deg inn og se skattemeldingen for 2018. Da får du se om du enten får igjen penger, eller om du må betale restskatt.

Selv om skattemeldingen i utgangspunktet blir tilgjengelig 4. april, viser det seg at du allerede før midnatt onsdag kveld kan logge deg inn via Skatteetaten og få tilgang på skattemeldingen for 2018. Det kan hende du opplever å ikke få logget inn, ettersom mange forsøker å gjøre dette samtidig. Dermed kan det lønne seg å vente litt før man forsøker igjen, er Skatteetatens råd.

Husk at skattemeldingen er en foreløpig beregning, og at du har ansvar for å sjekke at tallene og opplysningene i den stemmer.

Stor pågang i morgentimene

I morgentimene på torsdag har mange imidlertid opplevd innloggingsproblemer. Dette skyldes ikke feil med den offentlige portalen Altinn, men rett og slett stor pågang og kø.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Du kan prøve å oppdatere siden noen ganger og se om du omsider får logget inn, eller så må du bare smøre deg med tålmodighet.

- Per klokka 07:00 torsdag var det 635.000 som hadde sjekket skattemeldingen siden den var tilgjengelig fra litt før klokka 22.30 onsdag, opplyser Skatteetaten.

Dinside gir deg svar på fem spørsmål du kanskje sitter med nå som skattemeldingen er tilgjengelig.

Hvor kan jeg se skattemeldingen?

Ved å logge deg inn på Skatteetatens nettsider finner du skattemeldingen. Der kan du også gjøre endringer og levere den digitalt.

I «gamle dager» fikk vi skattemeldingen i posten, men selv om den er tilgjengelig digitalt, får en del skattebetalere skattemeldingen i postkassen fremdeles.

- I fjor sendte vi ut 878.000 skattemeldinger på papir, mens i år forventer vi å sende ut færre enn 800.000 skattemeldinger på papir. Sending av skattemeldingen starter 4. april og det er vanlig postgang, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal til Dinside.no.

MINDRE PAPIR: Det har vært en kraftig nedgang i antall skattemeldinger på papir de siste årene, og Skatteetaten forventer ytterligere nedgang i år. Foto: skjermdump.
MINDRE PAPIR: Det har vært en kraftig nedgang i antall skattemeldinger på papir de siste årene, og Skatteetaten forventer ytterligere nedgang i år. Foto: skjermdump. Vis mer

De fleste som mottar skattemeldingen på papir kan også logge inn og se den digitalt så snart den er tilgjengelig 4. april. Hvis du i fremtiden ønsker å motta varsel på e-post eller SMS fra Skatteetaten når skattemeldingen og skatteoppgjøret er klart, må du registrere deg som elektronisk bruker på skatteetaten.no/ebruker.

Som sagt er dette en foreløpig skatteberegning. Likevel kan du se om du kan forvente å få igjen penger på skatten, eller må betale restskatt.

Hvorfor har jeg ikke fått foreløpig skatteberegning?

Dersom du ikke har mottatt foreløpig skatteberegning på skattemeldingen, kan det ha flere årsaker:

  • Du er kildeskattyter, altså du bor i utlandet, mottar pensjon fra Norge og betaler kildeskatt på pensjon.
  • Du er næringsdrivende, eller ektefelle/meldepliktig samboer av næringsdrivende. Det gjelder også næringsdrivende som er registrerte e-brukere.
  • Du er bosatt på Svalbard, eller ektefelle/meldepliktig samboer er bosatt på Svalbard.
  • Du er diplomat.
  • Du er bosatt i utlandet, men er skattepliktig til Norge for eiendommer, næring mv.
  • Din arbeidsgiver har innrapportert en eller flere av følgende ytelser via a-meldingen: LONN_UTL, LONN_STAT_UTL, BONUS_FORSVAR, NATURALYTELSE_UTL, JAN_MAYEN_ANTARKTIS, NETTOLONN, NETTOLONN _UTL eller SKFRI_LONN_TRYGDEPL

Hvis du ser noe som gjelder deg på listen, vil du ikke få skatteberegning før skatteoppgjøret er klart, men du kan regne ut hva du skal betale i skatt selv.

Hvordan sjekker jeg at tallene og opplysningene stemmer?

Gjennom året mottar du en rekke årsoppgaver fra bank, forsikringsselskap og andre du betaler penger til. I tillegg skal du få en sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver, som vanligvis kommer i januar.

Årsoppgavene sendes også til Skatteetaten, og det er derfor du får enkelte forhåndsutfylte felt i skattemeldingen. Vær også oppmerksom på at mange oppgavegivere nå kun sender deg en melding om at du må logge deg på nettsidene deres for å lese årsoppgaven.

Det er spesielt viktig at du sjekker at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatt er riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i skattemeldingen, skriver Skatteetaten. Opplysningene om pensjon og uføretrygd, samt gjeld og formue er også viktig å sjekke.

Fradragsveilederen hjelper deg også å finne fradragene du har rett på.

Hva er fristen for å levere skattemeldingen?

Når det gjelder innlevering av skattemeldinger, er det tre mulige frister:

  1. Ingen endring = ingen levering. Det vil si at hvis du ikke har gjort noen endringer på skattemeldingen, trenger du ikke å levere. Skattemeldinger som ikke er levert innen 30. april, regnes som levert med de forhåndsutfylte opplysningene som var oppgitt ved fristens utløp.
  2. Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april. Du kan endre og levere så mange ganger du vil, og du trenger ikke sende dokumentasjon før Skatteetaten spør etter det.
  3. Næringsdrivende, altså personer med enkeltpersonforetak, levere skattemeldingen uansett, og den leveres elektronisk. Fristen er 31. mai.

Er du lønnsmottaker eller pensjonist og leverer skattemeldingen på papir, sender du den til: Skatteetaten, Postboks 430, Alnabru, 0614 Oslo. Har du ingen endringer, trenger du heller ikke å sende skattemeldingen.

Når kommer endelig skatteoppgjør?

Etter at du har levert skattemeldingen, går Skatteetaten gjennom alle opplysningene.

Om du må betale mer i skatt eller får penger tilbake, får du vite i skatteoppgjøret. Første mulige dato for utbetaling om du har penger til gode, er 20. juni.

Skatteetaten varsler deg på e-post og sms når skatteoppgjøret ditt er klart, så sjekk at kontaktopplysningene dine er oppdatert i skattemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer