Nå kan du slanke husholdningsbudsjettet

Slik kan du få mer penger til lek og moro.

Hvis du endrer handlevanene dine en smule, kan du merke det på husholdningsbudsjettet.  Foto: Colourbox.com
Hvis du endrer handlevanene dine en smule, kan du merke det på husholdningsbudsjettet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige kvartal gikk matvareprisene opp 2,1 prosent. Kjøttvarer, brød og kornprodukter, samt meieriprodukter bidro spesielt til oppgangen.

Les om matvareprisene her

Er du en rutinert shopper, eller er du ny i gamet? Husholdningsbudsjettet har alltid rom for innskrenkinger, og her er deg tipsene du kan spare penger på, ifølge Myrecipes.com og DinSides økonomiredaksjon.

1. En tilsynelatende god handel

Ikke kjøp nedsatt mat og drikke som du aldri kjøper når det ikke er tilbud. Er det noen i husholdningen som kommer til å spise ostefylte fiskepinner eller fabrikkbakt fyrstekake hvis du ellers ikke gjør det?

2. Større pakke til lavere pris

Sjekk ut pakningen, får du flere kjeks for mindre penger? Du bør også vurdere om du trenger en større pakke, produktet kan også gå ut på dato før det blir tomt.

Flere anslag viser at vi kaster 800.000 tonn mat hvert år. Grønn hverdag anslår verdien til å være 10 milliarder. Få maten til å strekke seg lenger

3. ”Dæven! Fire pakker med bakepulver for tre!”

Men trenger du det? I utgangspunktet kan du heller kjøpe en boks med bakepulver, hvis det er det du trenger. Hvis du ikke baker flere ganger i uka har du strengt talt ikke bruk for fire bokser med bakepulver. Kjøp mye på tilbud av ting du alltid bruker mye av. Vaskepulver, dopapir og lignende, så fremt du har plass til å lagre det.

4. Dropp merkevaren

Det er ikke noe galt med billigmerkene, selv om designet ofte ser billigere ut. Hvis Heinz og Idun ketsjup er hellig for deg kan du heller kjøpe andre ting i billigutgaven. Prøv deg frem, kanskje den billige håndsåpen gjør akkurat samme nytten som den dyre i en pen såpedispenser. Husk at First Price ikke er forbeholdt studenter. Dessuten er du med på å presse prisene på de øvrige produktene når du kjøper billig.

5. Kjøp dagens middagstips

Noen butikker har middagstips og middagstilbud. Hvorfor ikke gå for laks når den er billig, og kjøttkaker når det er billig? Dagens middagstips er ofte kjøpt inn i store kvanta, slik at kunden, altså du, får den billigere.

6. Tid er penger

Desto mer tid du bruker i butikken, desto mer penger bruker du, ifølge Myrecipes.com. Hvis planen er å handle smått, da bør du dra til en mindre butikk. Gå raskt igjennom lokalet, slik at du ikke dveler for lenge ved de deilige kanelbollene.

7. Velg den billigste butikken

Ikke det letteste punktet på listen, men definitivt et av de viktigste. Det er store forskjeller på prisen i butikkene. DinSide sjekker matvareprisene jevnlig, og erfarer at Rema 1000, Kiwi og Coop Prix stort sett vinner, mens Joker alltid kommer dårligst ut. Her kan du lese om sommerens prisvinner

8. Faste tilbud

Mange matbutikker har faste tilbud på enkelte varer, som ta tre, betal for to. Men selv om disse enkeltvarene har lave priser, kan butikkens generelle prisnivå ligge langt over. Skaff deg oversikt over tilbudene! Les tilbudsaviser med jevne mellomrom, og sveip blikket over annonsene når du leser avisen.

Disse butikkene har blitt billigere

Ha i bakhodet at alle butikkjedene i utgangspunkt vil ha deg som fast kunde, er tilbudene gode nok, hvorfor ikke?

9. Levér tilbake usmakelige og utgåtte varer

Du trenger ikke å være Kiwi-Bob for å rettmessig få tilbake pengene hvis du ikke er fornøyd. Hvis maten du har kjøpt ikke smakte slik den skulle, da bør du ta den med tilbake. Samme hvis varen har gått ut på dato. Det kan føles som et tiltak, men det er penger å spare. Husk kvitteringen og eventuelt emballasjen når du tar med varen tilbake.

10. Ikke glem pantelappen og rabattkupongen

Hva er vitsen med å pante flaskene på butikken hvis du ikke leverer lappen i kassa når du betaler? Gamle pantelapper, rabattkuponger for stempling og bonuskort har en tendens til å bli glemt. Minn deg selv på å bruke disse ordningene for det de er verdt, fordi alle monner drar. Men undersøk om rabattkortene har noe for seg før du skaffer deg dem, noen koster penger.

Hvis du handler dagligvarer på en kiosk eller bensinstasjon, bør du velge Deli de Luca, og holde deg unna YX. Sjekk resultatet av DinSides kiosk- og bensinstasjontest fra juni her

11. Lag handleliste, og bruk den

Husk å ta med deg handlelappen til butikken, da kjøper du ikke unødvendige varer, du kjøper det du faktisk trenger. Se gjennom kjøleskapet før du drar hjemmefra, og skriv opp hva du trenger. En annen idé er å henge opp lappen på kjøleskapsdøra, slik at du kan skrive ned ting du trenger etter hvert som du registrerer at det er tomt.

Bruk handlenett, istedenfor plastposer Her er plastposens vakreste fiender

12. Sulten på handletur, nei nei!

Ikke noe revolusjonerende punkt, men for lommeboken din kan det nettopp være det. Hvis blodsukkeret er på, bunn kommer du sannsynligvis hjem med masse godsaker du hadde lyst på. Er du mett kan du handle rasjonelt.

13. Følg med på kvitteringen

Følg med på skjermen når varene scannes, i tilfelle tilbudene ikke er registrert i kassasystemet. Mennesker gjør feil, ergo mennesket i kassa kan slå inn feil, eller slå inn samme vare flere ganger.

14. Frukt og grønt utenfor kjedebutikken

I de såkalte innvandrerbutikkene er det stort sett lave priser på frukt og grønt. Sammenlign litt, for her kan det være penger å spare! Eksotiske matvarer i kjedebutikken kan dessuten være priset høyere enn samme eksotiske vare i innvandrerbutikk. Her finnes det også muligheter for å kjøpe gårsdagens jordbær til nedsatt pris.

Har du flere tips? Skriv inn i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer