Skattemeldingen

Nå kan du teste framtidas skattemelding

Synes du skattemeldingen er for vanskelig å forstå? Nå kan du være med på å gjøre den enklere - og det skal være mye nytt ifølge Skatteetaten.

SKATTEMELDINGEN: Skattemeldingen - tidligere mest kjent som selvangivelsen - kan ha sine utfordringer. Nå kan du være med å teste ut framtidas skattemelding, og å si hva du mener. Foto: Berit B. Njarga
SKATTEMELDINGEN: Skattemeldingen - tidligere mest kjent som selvangivelsen - kan ha sine utfordringer. Nå kan du være med å teste ut framtidas skattemelding, og å si hva du mener. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteetaten er i gang med å endre skattemeldingen - tidligere kjent om selvangivelsen.

Nå søker de etter testpersoner som skal få lov til å teste ut en tidlig versjon av den nye skattemeldingen.

Alle som er interessert, kan melde seg på via Altinn.

Løsningen er under utvikling, og dekker per i dag ikke alle skatteforhold, det betyr at ikke alle som melder seg på, får testet løsningen denne gangen.

Selve testen vil foregå i oktober, men du kan allerede nå melde din interesse.

Og om du skulle lure: Det vil ikke ha noen konsekvenser for skatten eller skatteoppgjøret ditt.

- Dette er en test, og påvirker ikke din reelle skattemelding og skatteoppgjør. Det har derfor ingen konsekvenser om du endrer tall, eller gjør noe feil i denne testen, understreker Anette Beichmann, prosjektleder for Ny dialogbasert skattemelding for formue og inntekt i Skatteetaten

Og nei, du leverer ikke inn noe på ordentlig dersom du skulle ønske å delta.

Tester ut dialog i skattemeldingen

Anette Beichmann sier til Dinside at de ønsker å lage en ny tjeneste som er brukervennlig og som hjelper alle som får skattemeldingen til å gjøre ting riktig.

De ønsker derfor tilbakemeldinger på hvordan den nye skattemeldingen fungerer på et tidlig stadium, slik at de kan gjøre tilpasninger underveis.

- Målet er å få en best mulig tjeneste for dem som får skattemeldingen, slik at det skal bli enklere å gjøre riktig. Vi trenger tilbakemeldinger for å lære mest mulig om hvordan ny skattemelding fungerer i praksis, slik at vi kan gjøre justeringer før løsningen tilbys alle, sier Beichmann.

- Noen av det som er nytt, er at det er dialog i tjenesten. Vi er særlig interessert i hvordan den oppleves, og om den vil føre til mer riktig utfylling. De som tester er med på å påvirke hvordan løsningen blir, sier hun.

Skjemaene forsvinner

Beichmann sier til Dinside at det er mye som er nytt i den nye skattemeldingen.

- Ja, det er mye som er nytt. Den største og mest åpenbare endringen er visuell. I tillegg forsvinner skjemaene slik de er i dag, og blir en integrert del av løsningen. Vi samler også temaer som hører naturlig sammen for den som mottar skattemeldingen. Et eksempel på dette er temaet «Bank og lån», hvor vi grupperer innskudd, renter og lån og viser alle opplysninger samlet, forteller hun.

Det jobbes også med å forenkle språket - og det skal prøves ut en slags veiledningstjeneste.

- Vi vil også veilede ved å stille relevante spørsmål direkte i løsningen, slik at vi har en slags dialog underveis. Vi kan for eksempel stille spørsmål som: «Vi ser du leide ut bolig i fjor – leier du ut i år også?» Et annet eksempel er logisk sammenheng mellom felter. Det betyr at dersom du fyller ut ett felt, som også krever utfylling i ett annet, får du beskjed om dette.

Frist 28. september

Dersom du har lyst til å sjekke ut hvordan framtidas skattemelding kan komme til å se ut, må du melde deg på innen 28. september.

Du kan imidlertid ikke forvente deg annen lønn enn en sniktitt på den nye skattemeldingen:

- De får mulighet til å se hvordan framtidas skattemelding ser ut før alle andre, og deres innspill påvirker hvordan den blir til slutt, sier Beichmann.

Du finner oppskriften til påmeldingen her, på bloggen til Skatteetaten.

Der er det også en lettfattelig beskrivelse av hvordan du kan gå fram for å melde deg til tjeneste som tester.

Ny skattemelding i 2020

Beichmann forteller til Dinside at noen vil kunne få muligheten til å levere skattemeldingen med den nye løsningen allerede i 2019 - men det vil rulles ut for de aller fleste først fra 2020.

- Etter planen skal samtlige lønnstakere og pensjonister benytte ny løsning i 2020. Før dette planlegger vi å gi noen med enkle skattemessige forhold mulighet til å ta i bruk ny løsning allerede i 2019. Dette er med på å sikre at løsningen fungerer etter hensikten før den rulles ut til alle, forteller hun til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer