- Nå kan han smile igjen

Ny metode gir håp for dårlige tanngarder.

Her får elektrikeren nye tenner på en time Foto: Jo Simen Skog
Her får elektrikeren nye tenner på en time Foto: Jo Simen Skog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje sett det på tv-programmer som The Swan, How to look ten years younger og Extreme Makeover. Folk med ødelagte tenner får implantater og Hollywood-glis på 1-2-3.

Metoden heter Nobel Guide og er også tilgjengelig i Norge. Vi har snakket med tannlege Anders Wangestad som har utført over 150 slike inngrep.

- Inngrepet passer best for dem som er helt tannløse i overkjeven, og ikke så bra for dem som kun mangler en tann, sier tannlege Anders Wangestad ved Løkketangen Tannlegesenter i Sandvika til DinSide Helse.

Mindre smertefullt

Metoden krever mye planlegging, men er både sikker og effektivt ifølge Wangestad.

- Først utfører vi en CT-scan på pasienten. Informasjonen blir deretter lagt inn i et tredimensjonalt dataprogram. Programmet er såpass avansert at nå kan vi planlegge selve operasjonen, og hvordan implantatene skal plasseres. Broen blir bestilt på forhånd, så når pasienten kommer låses den på plass, forklarer han.

- Resultatet blir at jobben kan utføres både raskere og mer sikkert, dessuten sparer det pasienten for smerter og tid, sier Wangestad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer