Appene får tilgang til bankkontoene dine med PSD2

Nå kan penger endelig bli morsomt igjen

KOMMENTAR: Pengene våre slipper ut av bankfengselet. Det kan bli en revolusjon.

MER AV DETTE: Spareappen Dreams ble nylig lansert i Norge. Den skal gjøre sparing morsommere, gjennom «spillifisering» og en lekker app, men krever i dag at du oppretter en konto hos Storebrand. Snart kan appene gjøre som de vil med pengene du allerede har. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MER AV DETTE: Spareappen Dreams ble nylig lansert i Norge. Den skal gjøre sparing morsommere, gjennom «spillifisering» og en lekker app, men krever i dag at du oppretter en konto hos Storebrand. Snart kan appene gjøre som de vil med pengene du allerede har. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har et blanda forhold til penger.

Jeg blir ekstatisk av å finne en hundrelapp i grøfta, men sovner når folk prater om tusenlappene jeg kan tjene på IPS og pensjonssparing. For penger er gøy, men finans er kjedelig.

Dette er bankene smertelig klar over. Bare se på Storebrands reklamefilmer for IPS og pensjon, hvor menn i 40-åra heller vil leke med slim og smøre hengsler enn å få ut fingeren.

Løsningen er å «appifisere» og «spillifisere» hele konseptet penger.

Og i 2018 kan det endelig skje noe.

Derfor skjer det noe

Vi hadde hjemkjøring av mat før Foodora, skrittellere før Runkeeper, taxier før Über og MMS før Snapchat. Men en enkel og morsom app kan totalt forandre vanene våre. Og nå skal det skje med pengene dine.

EU-direktivet PSD2 (Revised Payment Services Directive) har trådt i kraft i EU-land, og skal inn i norsk lov i løpet av året. Bransjen er derfor allerede i gang med å tilpasse seg en helt ny virkelighet.

DAGENS VIRKELIGHET: Den ferske spareappen Dreams gjør sparing langt morsommere enn blant annet DNB Spare har klart, men er avhengig av både bankkort og en egen sparekonto hos Storebrand. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DAGENS VIRKELIGHET: Den ferske spareappen Dreams gjør sparing langt morsommere enn blant annet DNB Spare har klart, men er avhengig av både bankkort og en egen sparekonto hos Storebrand. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Betalingstjenestedirektivet skal nemlig gjøre det langt enklere for banktjenester å prate med hverandre.

For selv om det finnes pengeapper allerede, har de begrensa muligheter. Vipps fungerer bare med bankkort og spareappen Dreams må opprette en konto hos Storebrand.

Med PSD2 kan Vipps ta pengene rett ut av bankkontoen din, uansett hvor du er kunde, og Dreams administrere bankkontoene du allerede har, uansett hvor.

Dette kan vi forvente

Bankkontoene dine blir med andre ord åpne kilder, som utviklere kan finne på morsomme ting med, gjennom rammeverkene bankene vil tilby.

Det kalles «open banking», og på bransjenettstedet Shifter sammenliknes utviklingen med åpningen av mobilnettet rundt årtusenskiftet. For nå kan bankene huse pengene dine, men helt andre konkurrere om å administrere dem.

Her er noen eksempler på tjenester som kan oppstå:

  • Betalingsapper som Vipps kan få direkte tilgang på kontoene dine, både for å trekke pengene og vise deg hvor mye penger du har.
  • Nettbutikker kan også trekke pengene dine rett fra kontoen, uten å måtte bruke bankkort eller tjenester som Vipps.
  • Spareapper som Dreams og kommende Spiff kan fungere uansett hvor du velger å hente og putte pengene dine. Dermed kan kjedelig sparing for eksempel «spillifiseres» – sparing som et slags spill, slik apper allerede har gjort med trening.
  • Apper for fond, lån, aksjer, pensjon, kryptovaluta eller hva det nå enn skulle være kan gjøre tørr økonomi enklere og morsommere, slik DNB Spare prøver på.
  • Oversiktsapper som svenske Tink kan gi deg full kontroll over hvor mye penger du har i alt fra tradisjonelle bankkontoer til EuroBonus, og analysere hvordan du bruker dem.
  • Superapper kan gjøre alt dette – i én app. Liker du ikke den gamle mobilbanken din? Bruk en annen, med selve pengene i samme bank som i dag.
MORGENDAGENS VIRKELIGHET: I Sverige har de appen Tink, som blant annet enkelt og pent gir deg oversikt over alle kontoene dine og lar deg flytte lånet. Snart vil vi se mer av dette også i Norge. Foto: Tink
MORGENDAGENS VIRKELIGHET: I Sverige har de appen Tink, som blant annet enkelt og pent gir deg oversikt over alle kontoene dine og lar deg flytte lånet. Snart vil vi se mer av dette også i Norge. Foto: Tink Vis mer

Et spørsmål om tillit

Heldigvis er det ikke bare fantasien som setter grenser. For det er naturlig å rynke på nesa over tanken på å overlate alle pengene dine og svært sensitiv informasjon til diverse tjenester og apper.

Men direktivet skal sørge for at ting går riktig for seg, med et strengt, felleseuropeisk regelverk. Tjenestene må ha konsesjon, de må møte en rekke krav og tillit vil forhåpentligvis bli et viktig salgsargument.

Det er selvfølgelig langt fra sikkert at alle vil oppføre seg like pent. Og det er all grunn til å forvente utspill fra Datatilsynet og artikler om «personvernskriser» på veien.

Men når vi gir Facebook tilgang på livene våre, nøler jeg ikke med å gi en app tilgang på kontoene mine. Jeg vil at penger skal bli morsomt igjen. Og foreløpig har ikke bankene klart jobben selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer