Nedbetale lån

Nå kan renta øke. Dette vil det bety for din økonomi

Slik forbereder du deg til å betale mer ned på lånene dine.

VÆR FØRE VAR: Er du sårbar med tanke på gjeldsgrad og renteoppgang, bør du allerede nå begynne å ta grep for å skape rom i økonomien din, ifølge Elin Reitan i Nordea. Norges bank spår renteoppgang i løpet av året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VÆR FØRE VAR: Er du sårbar med tanke på gjeldsgrad og renteoppgang, bør du allerede nå begynne å ta grep for å skape rom i økonomien din, ifølge Elin Reitan i Nordea. Norges bank spår renteoppgang i løpet av året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Torsdag 15. februar holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige tale og spådde at rentene kan øke for første gang på sju år i 2018.

Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning regner med at vi så tidlig som i september kan oppleve at renten går opp. DNB Markets spådommer samsvarer også med dette bildet, så folk må nok forberede seg på rentehevninger fremover.

Det skal jo ikke store renteendringene til for å merke det for en husholdning, ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- En renteøkning på 0,5 prosent vil gi 10.000 kroner per år i økte renteutgifter for en husholdning med to millioner i gjeld, eksemplifiserer hun.

Styringsrenten er per i dag på 0,5 prosent, ifølge Norges bank.

Er rentefesten over?

Realfsen sier at det lave rentenivået de seinere årene har ført til at folk bruker en mindre andel av inntekten sin sammenlignet med ti år tilbake for å betjene et like stort lån.

Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, ser de samme tendensene som Realfsen.

- Forbrukerne har nytt godt av flere år med rentefest, og innholdet i lommeboken har vokst i takt med rentenedsettelsen for alle med boliglån, sier Reitan.

Dette har nok ført til at mange har økt forbruket sitt og endret livvstil. Det spørs om det er like lett å legge om når renten øker, påpeker hun.

Legg om økonomien

Så, hvordan kan du forberede deg på å betale ned mer på lånene dine?

Er du sårbar med tanke på gjeldsgrad og renteoppgang, bør du allerede nå begynne å ta grep for å skape rom i økonomien din. Hvor utsatt du er kommer an på hvor høyt lån du har og hvor mye du har strukket strikken økonomisk, ifølge Reitan.

- Gå gjennom siste seks til tolv måneder av forbruket ditt, identifisér hvor du kan kutte utgifter og lag deg gode rutiner, råder forbrukerøkonomen.

Et godt sted å starte er å planlegge matinnkjøp og redusere antall turer i butikken, samt unngår sløsing.

- Når du først har identifisert hvor du i dag kaster penger ut av vinduet, uten å ha særlig stor glede av det, kan du jo kutte utgiftene med én gang, sier Realfsen i Finansportalen.

Dermed kan du betale ned ekstraordinært på lånene dine før renteoppgangen setter inn.

Begynn med boliglån og kredittgjeld

Som forbruker har du gjerne flere lån, både til bolig, bil, studier og forbruk. Men hvilket skal du prioritere å betale ned først.

Boliglånet, svarer Reitan i Nordea. Gjør du ikke det, kan boligen nemlig havne på tvangssalg.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

- I takt med renteoppgangen vil de med boliglån få mindre å rutte med. For mange vil dette gå helt fint, men det er utvilsomt noen som vil slite, fortsetter forbrukerøkonomen.

Realfsen i Finansportalen, derimot, råder deg til å betale de dyreste lånene først. Har du kredittkortgjeld eller lignende, er dette helt klart den du bør prioritere først.

- Med 40.000 kroner i kredittkortgjeld, koster dette deg om lag 10.000 kroner årlig i bare renter, påpeker hun.

Som det tidligere eksempelet viser, er dette like mye som en renteøkning på 0,5 prosent vil bety for et boliglån på to millioner kroner.

Klarer du å fjerne kredittkortgjelden, vil du klare en renteoppgang på boliglånet uten at du merker noe som helst, ifølge Realfsen.

Reitan i Nordea er enig i at kredittgjeld som vokser fort, også er lurt å bli kvitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer