Nedbetale lån

Nå kan renta øke. Dette vil det bety for din økonomi

Slik forbereder du deg til å betale mer ned på lånene dine.

VÆR FØRE VAR: Er du sårbar med tanke på gjeldsgrad og renteoppgang, bør du allerede nå begynne å ta grep for å skape rom i økonomien din, ifølge Elin Reitan i Nordea. Norges bank spår renteoppgang i løpet av året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VÆR FØRE VAR: Er du sårbar med tanke på gjeldsgrad og renteoppgang, bør du allerede nå begynne å ta grep for å skape rom i økonomien din, ifølge Elin Reitan i Nordea. Norges bank spår renteoppgang i løpet av året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Torsdag 15. februar holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige tale og spådde at rentene kan øke for første gang på sju år i 2018.

Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning regner med at vi så tidlig som i september kan oppleve at renten går opp. DNB Markets spådommer samsvarer også med dette bildet, så folk må nok forberede seg på rentehevninger fremover.

Det skal jo ikke store renteendringene til for å merke det for en husholdning, ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- En renteøkning på 0,5 prosent vil gi 10.000 kroner per år i økte renteutgifter for en husholdning med to millioner i gjeld, eksemplifiserer hun.

Styringsrenten er per i dag på 0,5 prosent, ifølge Norges bank.

Er rentefesten over?

Realfsen sier at det lave rentenivået de seinere årene har ført til at folk bruker en mindre andel av inntekten sin sammenlignet med ti år tilbake for å betjene et like stort lån.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, ser de samme tendensene som Realfsen.

- Forbrukerne har nytt godt av flere år med rentefest, og innholdet i lommeboken har vokst i takt med rentenedsettelsen for alle med boliglån, sier Reitan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer