Jordbær:

Nå kommer de norske bærene!

Produsentene lover lenger sesong og søtere bær. Men hvor er de?

JORDBÆR: Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra rundt 17. mai kunne vi lese at de norske bærene er på plass. En liten tur i våre nærbutikker sier noe helt annet: Her er det bare nederlandske bær å spore. Hvor blir det av de norske?

– De norske jordbærene har allerede nådd butikkhyllene i Stavangerområdet, og de første bærene på Østlandet kommer til salgs i midten av uka i våre Mega-butikker, sier Atle Olsen, sortimentssjef for frukt i Coop Norge.

DYRT OG DEILIG: Jordbærprisene varierer gjennom sesongen, nå på starten er prisene høyest, og du må ut med godt over 100 kroner per kilo. Illustrasjonsfoto: NTB
DYRT OG DEILIG: Jordbærprisene varierer gjennom sesongen, nå på starten er prisene høyest, og du må ut med godt over 100 kroner per kilo. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer

Dersom vær og vind fortsetter å spille på lag, regner Coop med at de norske jordbærene vil være tilgjengelig i hele landet i løpet av juni.

Hos Meny skal de norske jordbærene være på plass, om du har flaks.

- Vi har nå norske jordbær i alle våre butikker, men tilgangen er ikke stor nok til å dekke etterspørselen, så det suppleres med import, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny til Dinside.

Tidlig ute

Jordbærbonde Geir Joa fra Joa Jordbær på Jæren er blant dem som er tidligst ute med jordbær, og i år lover han en god sesong.

- Jeg dyrker bær innendørs, i veksthus og tunneler, og forholdene har vært gode: Litt skiftende vær, men ikke for varmt, slik at bærene har fått optimale vekstforhold, sier han til Dinside.

Sesongen startet 5. mai, og han regner med den varer til rundt 1. september.

Dobbelt så lang sesong

Tidligere var sesongen for norske jordbær rundt to måneder. Nå trekker sesongen seg langt ut i september. Moderne teknikker og systemer for dyrkning gir en mer stabil og lenger sesong.

Den utvidede sesongen er et resultat av et samarbeid mellom Norgesgruppen, Gartnerhallen, Bama og ulike jordbærprodusenter etter at konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen satt seg et hårete mål:

- Vi ønsker å få norsk jordbær tilbake i verdensklasse og øke salget med 50 prosent!

Priser og tilgjengelighet på de norske bæra vil variere gjennom sommeren, men venter du til juli vil du så godt som være garantert å fine norske jordbær.

IMPORTBÆR: De norske bærene selger for ut. Enn så lenge er det mye bær fra Nederland i butikk. Foto: Elisabeth Dalseg
IMPORTBÆR: De norske bærene selger for ut. Enn så lenge er det mye bær fra Nederland i butikk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

– Andre uka i juli markerer normalt starten på høysesongen. Da har vi jordbærprodusenter fra hele landet og det vil være mye jordbær, sier Olsen i Coop Norge.

Hos Joas utsalgsbod på Kvadrat Kjøpesenter i Sandnes selges nå jordbærene til 50 kroner per 330-gram kurv, 140 kroner for en trepakk, altså rundt et kilo.

Hos Meny.no er de norske jordbærene satt ned fra 69,90 til 49,90 kroner for 400 gram, noe som tilsvarer 125 kroner per kilo, men de kommer med følgende advarsel: «Kan bli leveringsutfordringer». Prisen på importbærene fra Nederland er lik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer