Etteroppgjør for uføretrygd

Nå kommer etteroppgjøret

I slutten av oktober begynner Nav å sende ut etteroppgjør for uføretrygd, som betyr at 20 000 får et betalingskrav fra Nav - mens andre får penger tilbake.

ETTER- ELLER TILBAKEBETALING: Etteroppgjøret for uføretrygd kan gjøre at du får tilbake penger fra Nav, eller at du skylder Nav penger. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
ETTER- ELLER TILBAKEBETALING: Etteroppgjøret for uføretrygd kan gjøre at du får tilbake penger fra Nav, eller at du skylder Nav penger. Foto: Ørn E. Borgen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du mottar uføretrygd, blir denne beregnet og utbetalt utifra hvor mye inntekt du har oppgitt å ha ved siden av.

Viser derimot skatteoppgjøret for 2019 at du tjente mer eller mindre enn beregningen som er brukt for din uføretrygd, vil du enten motta en etterbetaling fra Nav eller få et krav om tilbakebetaling.

Dette skjer i form av et etteroppgjør som Nav gjennomfører i andre halvdel av oktober i år, hvor de kontrollerer inntektsopplysningene i skatteoppgjøret for å se om du har mottatt riktig beløp.

I år kan rundt 20 000 personer regne med å måtte betale tilbake flere tusen kroner i etteroppgjøret.

Tilbakebetaling til 10 000 personer

Er du en av dem som har tjent mindre enn oppgitt i 2019 og har fått for lite utbetalt av Nav, vil du få et brev om etterbetaling og utbetalt beløpet som en engangssum.

Nav har foreløpig ikke tallene for 2019, men fagavdelingen oppgir at de forventer at resultatet blir omtrent det samme som for inntektsåret 2018.

I 2018 var det 9258 personer som fikk etterbetalt uføretrygd, som utgjorde 14411 kroner i snitt per person.

Skylder du uføretrygd?

Er du en av dem som har fått utbetalt for mye i 2019, vil du få et brev om tilbakebetaling.

I 2018 gjaldt dette nesten 20000 personer; nærmere bestemt 19.698 personer fikk krav om tilbakekreving av uføretrygd, og det ble krevd tilbake i overkant av 487 millioner kroner.

I snitt utgjorde dette 24 736 kroner per person.

Ved mottak av brevet har du en frist på tre uker for å komme med innsigelser eller nye opplysninger, deretter blir vedtaket iverksatt etter fire uker.

Tilbakebetalingen kan skje enten ved at du betaler tilbake beløpet med en gang, eller ved trekk om du fortsatt mottar en løpende ytelse. Nav skriver på sine nettsider at de normalt trekker 10 prosent av ytelsen din frem til hele beløpet er innbetalt.

Du kan også be om et høyere trekk om du ønsker en raskere tilbakebetaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer