Nå kommer fast forvalg hos to teleselskaper

Nå kan du snart ha fast forvalg hos to forskjellige teleselskaper, ett for innenlandssamtaler og ett for utenlandssamtaler.

Publisert

Det begynte i 1998, med at du kunne velge andre selskaper enn Telenor som leverandører av vanlige telefonsamtaler. For å kunne nyte godt av Tele2 og Telia sine samtalepriser, måtte du imidlertid hver gang slå et firesifret forvalg foran nummeret du ringte til.

Dette var ikke stimulerende for konkurransen, og Post- og Teletilsynet krevde etterhvert at du skulle kunne få såkalt fast forvalg til en teleleverandør etter ditt eget valg. Dette betyr at du kan melde inn for eksempel Privatel som din faste leverandør av telefonsamtaler. Alle samtaler vil da gå gjennom Privatel, uten at du behøver å slå noe forvalg (prefix).

Fast forvalg ble innført i mai 1999, og etter noen initielle problemer, hvor Telenor gjennomførte byttene i et tempo som illustrerte entusiasmen for fri konkurranse, har etterhver mange tusen fast forvalg.

Fast forvalg binder deg ikke til å benytte den forhåndsvalgte leverandøren. Du kan stadig benytte et annet selskaps tjenester ved å slå dette selskapets firesifrede forvalg, og på den måten alltid benytte det billgste tilbudet.

Stygge Europa står bak

Som så mange andre markedsrettede reformer, er det EU som står bak telereformene. Og ennå er det flere reformer som står for tur. Den første av dem kommer 1. november i år, og innebærer at du skal kunne ha fast forvalg til minst to forskjellige telefonselskaper. Visse typer numre dirigeres alltid gjennom den ene leverandøren, mens de øvrige går gjennom den andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer