Nå kommer influensaen

Epidemi er ventet til Norge om kort tid. Sjekk gode råd.

Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets influensaepidemi har kommet til sør-Europa og vil sannsynligvis nå Norge for alvor om få uker.

Mange land i Europa, deriblant Norge, deltar i et samarbeid om overvåking av influensa-aktiviteten. Overvåkingen viser at årets epidemi har startet i flere europeiske land, melder Folkehelseinstituttets nettsider.

Vanligvis beveger epidemien seg nordover og østover i løpet av noen uker. I Norge er det registrert svakt økende aktivitet, men fremdeles under den definerte grensen for influensautbrudd, ifølge Folkehelseinstituttet.

Dette er influensa

Hvert år rammes rundt fem til ti prosent av befolkningen av influensa. Til trøst for deg som minnes tidligere år med høy feber og muskelsmerter i dagevis, ser det ut til at årets sesong blir mild. Influensavaksinen ser også ut til å gi god beskyttelse mot årets virustype.

Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Gode råd
Har du fått eller er du redd for å få influensa? Dette bør du gjøre:

 • Vask hendene: Infeksjonssykdommer, som for eksempel influensa, skyldes som regel virus eller bakterier. Og en rekke av våre vanligste infeksjonssykdommer overføres fra menneske til menneske via hendene. Så vær nøye med håndhygienen.
 • Medisinen Tamiflu kan forkorte sykdomsperioden og gjøre symptomene mildere. For at den skal virke, må du være sikker på at du har influensa og ikke forkjølelse. Ifølge Folkehelseinstituttet virker medisinen dessverre ikke på 70 prosent av undersøkte influensavirus, deriblant det dominerende denne sesongen.
 • Hold deg mest mulig i ro, og gjerne i senga. Tillat deg selv å sove mye.
 • Drikk mye vann. Væske kjøler ned kroppen din og hjelper til med å regulere feberen. I tillegg hjelper det kroppen til å fjerne avfallssstoffer.
 • Hold deg hjemme fra jobb så du unngår å smitte andre.
 • Slik unngår du å bli smittet av barnas bassilusker.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer