Fridager 2017

Nå kommer mai-fridagene

Gjør klar for mange ekstra fridager i mai og juni. Du kan faktisk få to ukers ferie i mai ved å ta ut åtte feriedager.

HURRA FOR EKSTRA-FRI: I år får vi full uttelling for alle ekstra fridager i mai og juni, i forbindelse med 1. mai, 17. mai, Kristi himmelfartsdag og pinsa. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix
HURRA FOR EKSTRA-FRI: I år får vi full uttelling for alle ekstra fridager i mai og juni, i forbindelse med 1. mai, 17. mai, Kristi himmelfartsdag og pinsa. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hatt noen deilige dager på Kanariøyene eller et annet land der sola skinner - eller kanskje du har hatt storbypåske i London eller en annen spennende storby?

Da er det kanskje hardt å komme i gang med jobb og skole igjen. Men frykt ikke:

Det er mange fridager å se fram til i mai og juni. Men frigjøringsdagen 8. mai, er ikke fridag, kun flaggdag.

Som vi tidligere har gitt deg en oversikt over, så er 2017 et ganske bra år med tanke på ekstrafridager som helligdager og offentlige høytidsdager bidrar med.

Og lurer du på hvordan du kan få mest mulig sammenhengende fri ut av helligdagene og feriedagene du har til rådighet, bør du lese denne artikkelen: Her får du oppskriften på hvordan du makser ferieåret 2017.

Når er pinsa 2017?

2016 var litt snau i forhold til «ekstrafridagene» som alle de offentlige høytidsdagene i mai og juni bidrar med, mest fordi 1. mai var på en søndag, men kanskje også fordi det føltes snaut at alle mai-fridagene var over med siste hurra-rop på 17. mai.

I år får vi imidlertid full uttelling for alle offentlige høytidsdager i mai og juni.

Og tar du fri i uke 20 og 21, som er ukene med 17. mai og Kristi Himmelfartsdag, kan du få 16 dagers kun ved å ta ut åtte feriedager.

Fri i mai:

1. mai: Arbeidernes dag, og i 2017 faller den på en mandag, så ekstra fri - og langhelg!

17. mai: Grunnlovsdagen, som er en onsdag.

Kristi Himmelfartsdag: Faller på torsdag 25. mai.

Og pinsa 2017 er i juni:

2. pinsedag: I år er pinsa den første helgen i juni, og 2. pinsedag er mandag 5. juni.

KLAR FOR FRI? Planlegger du feriedagene dine godt, kan du få ekstra lang fri ved å bruke færrest mulig fridager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
KLAR FOR FRI? Planlegger du feriedagene dine godt, kan du få ekstra lang fri ved å bruke færrest mulig fridager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Pass på skoleferien

Har du barn i grunnskolen, er det verdt å merke seg eventuelle inneklemte planleggingsdager som skolene gjerne legger til inneklemte dager i mai eller juni.

Du kan sjekke hvordan dette er på kommunens nettsider, men osloskolene har for eksempel fri fredag 26. mai, som er dagen etter Kristi Himmelfartsdag.

Hovedferiene, som sommerferie, påskeferie, høstferie og liknende, kan du få oversikt over med Dinsides skoleferieoversikt.

Gled deg til neste år!

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

2015 og 2016 har vært magre år når det kommer til «ekstrafridager» for norske arbeidstakere. I 2016 fikk vi sju ekstra fridager.

I 2017 blir har vi hele ni ekstra fridager.

Men du kan glede deg enda mer til neste år:

I 2018 får vi full uttelling med ti ekstra fridager i løpet av året - eller 12 dager for deg som i tillegg har ekstra fri jul- og nyttårsaften.

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Du har krav på ny ferie hvis du blir syk

Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for dagene som er til overs.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring.

Syk på reise? Du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer