Nå kommer nye regler for merking av mat

Innen tre år vil alle matvarer som selges i EU-landene og Norge, få nye varedeklarasjoner. De nye merkelappene skal etter planen gi mer og bedre informasjon om produktene.

Nye EU-regler gjør at også norske innholdsdeklarasjoner må endres. Her må for eksempel typen vegetabilsk olje spesifiseres. Foto: Kim Jansson
Nye EU-regler gjør at også norske innholdsdeklarasjoner må endres. Her må for eksempel typen vegetabilsk olje spesifiseres. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU innfører nå strengere krav om merking av matvarer. Det betyr at du som forbruker vil få mer informasjon om hva hvert enkelt produkt inneholder, i tillegg til at informasjonen skal være lettere å forstå og lese.

EU har gitt produsentene og handelsstanden inntil tre år på å endre dagens merkelapper.

Aldri mer «vegetabilsk olje»

En av endringene som vil komme de neste årene, er at samlebetegnelser må spesifiseres, slik at kundene får bedre greie på hva varen egentlig inneholder.

En av de mest vanlige samlebetegnelsene er vegetabilsk olje, som nå på suppleres med informasjon om typen vegetabilsk olje - for eksempel palmeolje.

Opprinnelsesmerking er også et sentralt punkt i den nye merkeordningen. Fram til nå har det vært krav å merke storfe med opprinnelsesland, men den nye merkeordningen vil pålegge produsentene å merke alt ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe) med opprinnelsessted.

Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt. For eksempel skal du få vite om det er brukt utenlandske bær i norsk syltetøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer