Nå kommer nye regler for merking av mat

Innen tre år vil alle matvarer som selges i EU-landene og Norge, få nye varedeklarasjoner. De nye merkelappene skal etter planen gi mer og bedre informasjon om produktene.

Nye EU-regler gjør at også norske innholdsdeklarasjoner må endres. Her må for eksempel typen vegetabilsk olje spesifiseres. Foto: Kim Jansson
Nye EU-regler gjør at også norske innholdsdeklarasjoner må endres. Her må for eksempel typen vegetabilsk olje spesifiseres. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU innfører nå strengere krav om merking av matvarer. Det betyr at du som forbruker vil få mer informasjon om hva hvert enkelt produkt inneholder, i tillegg til at informasjonen skal være lettere å forstå og lese.

EU har gitt produsentene og handelsstanden inntil tre år på å endre dagens merkelapper.

Aldri mer «vegetabilsk olje»

En av endringene som vil komme de neste årene, er at samlebetegnelser må spesifiseres, slik at kundene får bedre greie på hva varen egentlig inneholder.

En av de mest vanlige samlebetegnelsene er vegetabilsk olje, som nå på suppleres med informasjon om typen vegetabilsk olje - for eksempel palmeolje.

Opprinnelsesmerking er også et sentralt punkt i den nye merkeordningen. Fram til nå har det vært krav å merke storfe med opprinnelsesland, men den nye merkeordningen vil pålegge produsentene å merke alt ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe) med opprinnelsessted.

Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt. For eksempel skal du få vite om det er brukt utenlandske bær i norsk syltetøy.

LES OGSÅ: Fra 1. januar 2012 blir dette også ulovlig

Ekte ost?

Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, må tydelig merkes. Mattilsynet melder at for eksempel ost som ikke er laget med melkefett, må tydelig merkes.

Dersom fiske- eller middagretten består av flere typer fisk eller kjøtt, må den merkes med betegnelsen «sammensatte stykker av fisk/kjøtt» .

Frosset kjøtt og fisk må merkes med innfrysingdato.

De nye kravene betyr også bedre tider for personer med allergier og matintoleranse. Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal fra nå av være uthevet for bedre synlighet.

Enklere å lese

Ny merkeordning kan føre til at det blir innholdsdeklarasjonene blir enda lengre enn de er i dag. Dette skal ikke gå på bekostning av lesbarheten, ved at produsentene for eksempel reduserer fontstørrelsen.

For til og med på bokstavstørrelsen, setter EU krav for hva som er akseptabelt. Fra nå av må forpakninger som er mindre enn 80 kvadratcentimeter bruke en bokstavstørrelse som er minst 0,9 millimeter.

Større forpakninger må ha en skriftstørrelse på minimum 1,2 millimeter. I tillegg kreves det god kontrast i merkingen, slik at deklarasjonen blir lettere å lese.

Les også: Har du sett hva som står bak på Coca-Cola-boksen

Næringsinnholdet blir obligatorisk

I tillegg til tiltakene over må alle produsenter i hele Europa innføre skikkelige næringsdeklarasjoner på de aller fleste matvarer i løpet av de neste fem årene.

Deklarasjonen skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt, angitt per 100 gram eller milliliter. I tillegg kan opplysningene gis per porsjon.

Dyrebeskyttelsen er misfornøyd

I Sverige har den svenske dyrebeskyttelsen uttrykt at de langt fra er fornøyde med den nye matmerkingen. De er skuffet over at EU ikke krever merking av kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse.

- Vi er veldig skuffet over at EU ikke tør merke kjøtt som kommer fra dyr som slaktes uten bedøvelse, en metode som innebærer at dyrene lider mer enn nødvendig, sier Sven Stenson i Djurskyddet Sverige, i en pressemelding.

Kilder: Mattilsynet og Djurskyddet Sverige

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer