Nå kommer rentekuttene

Statsbudsjettet har lite å si for renten, mener økonomer.

Nå kommer rentekuttene
Publisert
Sist oppdatert
Enkelte opposisjonspolitikere har uttalt at statsbudsjettet vil hindre rentekutt fremover. Dette stemmer ikke.Bjørn Roger Wilhelmsen, First SecuritiesLandets makroøkonomer tror nå på snarlige rentekutt fra Norges Bank. Det nye forslaget til statsbudsjett endrer ikke på dette.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 øker bruken av oljepenger med 14 milliarder kroner. Dette er i henhold til handlingsregelen, som tillater en bruk som tilsvarer 4 prosent av verdien av Statens pensjonsfond. Så lenge regjeringen holder seg til handlingsreglen, stikker de ikke kjepper i hjulene for pengepolitikken til Norges Bank.

Dermed ligger det til rette for rentekutt fra Norges Bank.


Alt om statsbudsjettet

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v) og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.
Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen (t.v) og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Vis mer


- Et ansvarlig budsjett

- Etter at regjeringen de tre foregående årene har brukt mindre oljepenger enn handlingsregelen tilsier, øker de nå bruken. Dette vil ha en moderat ekspansiv effekt på økonomien. Jeg mener dette er et ansvarlig budsjett gitt konjunktursituasjonen, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

Wilhelmsen er enig med finansminister Kristin Halvorsen i at dette er et budsjett som legger til rette for at Norges Bank kan kutte renta fremover.

- Enkelte opposisjonspolitikere har uttalt at statsbudsjettet vil hindre rentekutt fremover, men dette stemmer ikke. Denne økningen i statsbudsjettet betyr veldig lite sammenlignet med de andre faktorene i økonomien. Svingningene i offentlige utgifter har normalt lite å si for rentesettingen, mener Wilhelmsen.

De økonomiske impulsene som kommer fra endringer i privat etterspørsel, som investeringer, forbruk og eksport, betyr mye mer for rentenivået enn svingninger i de offentlige budsjettene.

- Skattelette kan hjelpe

Nå kommer kuttene

Norges Bank må nå ta grep ettersom bankene sliter med høye pengemarkedsrenter.

- En viktigere nyhet enn statsbudsjettet er at DnB NOR nok en gang hevet boliglånsrenta i dag. Dette viser at finanskrisen har fått direkte effekt på lånekostnadene til husholdningene og bedriftene. På kort sikt vil dette ha større påvirkning på renteutsiktene enn statsbudsjettet, sier Wilhelmsen.

DnB NOR satte opp renta med 0,6 prosentpoeng etter nylig å ha hevet den med 0,3 prosentpoeng. Det utgjør nesten ett helt prosentpoeng på noen få uker.

Norges Bank er nå nødt til å motvirke de høye pengemarkedsrentene ved å sette ned styringsrenten og dermed senke gulvet i pengemarkedet.

- Det er liten tvil om at Norges Bank kommer til å kutte renta fremover. Jeg tror det er stor sannsynlighet for at Norges Bank vil kutte renta allerede i oktober, sier Wilhelmsen.

Nå setter DnB NOR nok en gang opp rentene
Bankene tvinges til å sette opp renta
Tipper tre kjappe kutt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer