Nå kommer rentekuttene

Statsbudsjettet har lite å si for renten, mener økonomer.

Nå kommer rentekuttene
Publisert
Sist oppdatert

Landets makroøkonomer tror nå på snarlige rentekutt fra Norges Bank. Det nye forslaget til statsbudsjett endrer ikke på dette.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 øker bruken av oljepenger med 14 milliarder kroner. Dette er i henhold til handlingsregelen, som tillater en bruk som tilsvarer 4 prosent av verdien av Statens pensjonsfond. Så lenge regjeringen holder seg til handlingsreglen, stikker de ikke kjepper i hjulene for pengepolitikken til Norges Bank.

Dermed ligger det til rette for rentekutt fra Norges Bank.

Alt om statsbudsjettet

- Et ansvarlig budsjett

- Etter at regjeringen de tre foregående årene har brukt mindre oljepenger enn handlingsregelen tilsier, øker de nå bruken. Dette vil ha en moderat ekspansiv effekt på økonomien. Jeg mener dette er et ansvarlig budsjett gitt konjunktursituasjonen, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

Wilhelmsen er enig med finansminister Kristin Halvorsen i at dette er et budsjett som legger til rette for at Norges Bank kan kutte renta fremover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer