Nå kommer røyk uten...røyk!

En sigarett som ikke ryker skaper hodebry i Japan.

Nå kommer røyk uten...røyk!
Publisert
Sist oppdatert

Som svar på nye røykerestriksjoner, har Japans største tobakkfabrikk Japan Tobacco Inc. sluppet verdens første røykfrie sigarett, ifølge Telegraph.co.uk

Denne uken kom selskapets Zerostyle Mint, og håpet er at det vil slå an hos avhengige røykere som ikke vil plage andre med passiv røyking, og som ikke ønsker å slutte.

Les også: «Light» er like skadelig

Ryker ikke

Produktet er et sigarettformet plastrør, der brukeren kan putte inn små beholdere som inneholder malte tobakkblader. Gjennom munnstykket kan røykeren innhalere smaken av tobakk, pluss smaken av mint, ifølge selskapet. Sigaretten ryker ikke, fordi den ikke tennes på.

Ideen er at den røykfrie sigaretten skal kunne nytes på steder der man må ta hensyn til folk i nærheten. I Japan blir røyking ofte sett på som en antisosial uvane. Styresmaktene går nå til større tiltak for å bannlyse røyking på offentlige steder, fra hoteller og restauranter, til togstasjoner og sykehus.

Les også: Derfor blir du rolig av røyk

Hodebry

Men den røykfrie sigaretten skaper hodebry blant helseeksperter, transportnæringen og styresmaktene, ifølge Inventorspot.com. Sigaretten er ikke påtent, og utgjør ingen brannfare. Røykeren innhalerer ikke røyk, og blåser heller ikke noe ut igjen. Ingen plages av passiv røyking. De som skal mene noe om røyking, klør seg nå i hodet: Kan en high tech-sigarett nytes på jobben, ombord på fly og på restaurant? Er det fremdeles røyking, hvis sigaretten ikke ryker?

Vil du slutte?

Undersøkelser viser at det å delta i en gruppe for å slutte å røyke nesten dobler sjansene for å klare å bli varig røykfri, ifølge Lommelegen.

Selvhjelpspakker i stedet for å delta på kurs har dårlig effekt. Undersøkelser viser at akupunktur og lignende terapi ikke har den ønskede effekten ved at de hjelper røykere til å bli røykfrie. Og når det gjelder hypnose viser undersøkelser at det ikke fremkommer bevis for at hypnose eller hypnoterapi har noen effekt for de som forsøker å slutte å røyke, skriver Lommelegen.

Legemidler

Legemidlene Champix og Zyban henholdsvis tredobler og dobler sannsynligheten for at du klarer å slutte å røyke. Disse skrives ut av legen din, og han vil følge deg opp med individuell veiledning, noe som også er viktig for at disse legemidlene skal ha ønsket effekt.

Nikotinsubstitusjonsterapi (NST) i form av tyggegummi, depotplastre og tabletter øker sjansen for at du skal klare å slutte med 50 prosent. Det viser seg også at en kombinasjon av to NST, for eksempel en hurtigvirkende tyggegummi og et langsomtvirkende depotplaster, gir det beste resultatet.

Kombinasjon

Det er viktig at du finner ut hvor avhengig du er av nikotin og hvor mye hjelp du bør ha. Uansett vil en kombinasjon av legemidler og kurs eller terapi øke sjansene dine til å forbli røykfri. Ta det alvorlig; helsegevinsten er enorm. Det viser seg at for hvert år du røyker etter at du har fylt førti reduserer du din forventede levealder med tre måneder. Klarer du imidlertid å slutte, tar det forbausende kort tid før din forventende levealder er nesten den samme som folk som aldri har røkt.

Ikke gi deg selv om du ikke klarer å bli røykfri på første forsøk. De aller færreste klarer det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer