Nå kommer selvangivelsen

Torsdag 31. mars starter utsendelsen av selvangivelsen.

NÅ KOMMER SELVANGIVELSEN: Torsdag 31. mars kan du sjekke selvangivelsen elektronisk, på nett eller via en app. Foto: BERIT B. NJARGA
NÅ KOMMER SELVANGIVELSEN: Torsdag 31. mars kan du sjekke selvangivelsen elektronisk, på nett eller via en app. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 31. mars får du den elektroniske selvangivelsen fra Skatteetaten, med leveringsfrist 30. april.

Da kan du sjekke om du har betalt for lite i skatt, eller om du kan glede deg til penger igjen i sommer.

Elektroniske brukere på skatteetaten.no får et varsel på e-post eller mobil når selvangivelsen er tilgjengelig, og når skatteoppgjøret er klart - og det er torsdag 31. mars.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke skatt og inntekter når som helst

Ja, nesten alle kan sjekke da

Ifølge Skatteetaten, får de fleste beskjed den dagen, men de sier at noen nok kan oppleve å få en e-post eller sms i dagene etter dette.

Men: Selvangivelsen blir i hovedsak gjort tilgjengelig for alle 31. mars, slik at du likevel kan sjekke den, selv om du ikke har fått beskjed.

Dette gjelder imidlertid ikke de som har reservert seg mot elektronisk selvangivelse:

De vil ikke få beskjed, men vil få det tilsendt i posten i starten av april.

LES OGSÅ: Får du mindre i fradrag eller stønad i 2016? Se hva som er nytt

Fått igjen på skatten?

ALTINN-APP: Nytt i år er at du kan sjekke selvangivelsen via en app. Men du kan ikke gjøre endringer eller levere her. Foto: BERIT B. NJARGA
ALTINN-APP: Nytt i år er at du kan sjekke selvangivelsen via en app. Men du kan ikke gjøre endringer eller levere her. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Det de fleste av oss vil slå fast en gang for alle, er om vi får igjen på skatten eller må betale restskatt. Dette finner du ut av ved å logge inn på Altinn via Skatteetatens nettsider. Du kan også sjekke tallene via Altinn-appen på mobilen.

Ifølge Skatteetaten blir selvangivelsen tilgjengelig natt til torsdag. Altså skal det være mulig å sjekke tallene når du står opp torsdag morgen.

Innlogging foregår ved hjelp av BankID eller MinId. Har du ikke lenger kodekort til sistnevnte, velger du at du har glemt passordet. Da får tidligere brukere av MinID tilsendt først en sms med en kode, og så en link på e-post for å endre passordet.

Også Buypass og Commfides kan brukes til innlogging.

Om du logger inn via Skatteetatens nettsider eller appen, vil du i begge tilfeller finne selvangivelsen for 2014 som PDF-fil.

Om du har penger til gode eller må betale restskatt, kommer frem på nest siste side, under teksten «Foreløpig beregnet skatt til gode (uten renter)».

Er det et minus foran beløpet, skylder du skatt, hvis ikke har du fått penger igjen på skatten, se eksempel på bildet under.

Nå kommer selvangivelsen


Dobbeltsjekk tallene

Du bør alltid sjekke at alt er riktig, og selvsagt sjekke om du har fått de fradragene du har krav på.

Du børblant annet sjekke at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatt er riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i årsoppgaven eller lønns- og trekkoppgaven du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i selvangivelsen.

LES OGSÅ: Så mye mindre får du i reisefradrag i 2016

Skatteetaten har en liste med hjelpemidler som skal hjelpe deg med å kontrollere selvangivelsen, blant annet en veiviser som veileder deg gjennom kontroll av selvangivelsen. Alt dette finner du imidlertid informasjon om der du går inn for å sjekke selvangivelsen på nett.

Nytt for 2015 er også at at rettledning til postene ikke finnes på pdf lengre. Du må bruke «Finn post»- sidene på nett i stedet.

Husk også å kontrollere at kontonummeret du har oppgitt til Skatteetaten stemmer, da går det raskere å få pengene igjen, om du skal ha refundert penger. Du kan sjekke og eventuelt endre kontonummer mellom 31. mars og 15. mai.

Fristen for å levere selvangivelsen er 30.april. Du kan søke om utsettelse hvis du trenger det.

Men når kommer skattepengene?

Det første skatteoppgjøret kommer ifølge Skatteetaten.no 22. juni.

Du får varsel på e-post eller sms når skatteoppgjøret ditt er klart.

«Første pulje med skatteoppgjør kommer 22. juni. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 12. oktober. Er du lønnsmottaker eller pensjonist og leverer selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august, » skriver Skatteetaten.no

LES OGSÅ: Klarer du ikke å vente til i morgen? Slik sjekker du tallene på egenhånd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer