Nå kommer skattepengene dine

Men hva skal du bruke dem til?

Skattepengene kommer selvsagt inn på konto, ikke i en konvolutt fra Skatteetaten. Foto: Per Ervland
Skattepengene kommer selvsagt inn på konto, ikke i en konvolutt fra Skatteetaten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekordmange kan glede seg over tilgodebeløp på skatten i år, og nå er pengene på vei. For fra og med i dag sender skattekontorene ut tilgodebeløpene til skattebetalernes konti, ifølge Skatteetaten. Det er skatteoppkreveren i kommunene som overfører pengene. Det er imidlertid ikke alle som får pengene i dag.

- De som har penger til gode kan regne med å få det på konto eller på utbetalingsblankett i denne og neste uke, sier skattedirektør Svein Kristensen. Han minner om at skattyterne må sjekke skatteoppgjøret sitt. Finner de feil eller mangler må de klage innen 10. august. De kan klage elektronisk på skatteetaten.no, sier Kristensen.

I dag sender Skatteetaten også ut skatteoppgjøret til de fleste dersom du ikke har bedt om å kun motta dette elektronisk. Du kan uansett gå inn på skatteetaten.no og sjekke akkurat nå.

Det er ikke alle som får penger tilbake på skatten, men 2,3 millioner skatteytere får til sammen overført over 25 milliarder kroner til sin konto, alt ifølge Skatteetaten. Totalt er det utlignet skatt og avgift for over 240 milliarder kroner, 16 milliarder mer enn ved junioppgjøret i fjor. Økningen i utliknet skatt skyldes blant annet at flere skattytere er med i junioppgjøret i år enn i fjor. I tillegg er det innberettet lønn for 67 milliarder kroner mer i 2008 enn i 2007.

Færre med restskatt

Kanskje er du en av de uheldige, men Skatteetaten melder heldigvis at færre får restskatt enn tidligere. I alt 460.000 nordmenn har fått restskatt på totalt 5,9 milliarder kroner. Det er 34.000 færre i forhold til i fjor. I gjennomsnitt må de betale 12.800 kroner hver.

Men ikke alle får skatteoppgjøret nå. En del nordmenn får skatteoppgjøret først i oktober. Dette kan føre til en likviditetssmell i sommer for en del samboerpar som ikke blir lignet samtidig.

Hva skal du bruke pengene til?

Hva du skal bruke skattepengene dine til, er selvsagt opp til deg. I litt utvidet forstand har du to alternativer å velge mellom, sparing og shopping. Akkurat nå er det ene veldig mye bedre enn det andre hvis du vil hjelpe Norge ut av finanskrisen.

 • Sparing: Husholdninger verden over øker sin sparing, og norske husholdninger øker sparingen betydelig. Dette kom blant annet frem i Norges Banks siste Pengepolitiske rapport, som ble presentert i forrige uke. Sparing i seg selv er ikke negativt. Før finanskrisen slo innover oss var spareraten hos norske husholdninger alarmerende lav. Det er sunt for husholdningene å ha en økonomisk buffer. Nå har trenden imidlertid snudd så kraftig at sparingen har blitt en trussel for norsk næringsliv. For det motsatte av å spare, er jo å bruke.

 • Shopping: Fallet i privat forbruk ser ut til å ha stoppet opp, og dette er bra for norsk økonomi. Du vil sjelden finne et tidspunkt hvor det er mer korrekt å bruke penger enn akkurat nå. Norsk næringsliv trenger pengene dine, og selv om forbruket av varer som klær og sko fortsatt ligger høyt, er det mange andre bransjer som sliter. At bil- og båtsalget har fått seg en knekk, er viden kjent, men også møbel- og elektronikkbransjen har merket krisen. Er du redd for å miste jobben, er det ikke rart at du ønsker å legge litt penger til side, men har du en sikker jobb og en sunn privatøkonomi, kan du dra kortet med god samvittighet.
 • Vil du likevel spare? Her får du rådene du trenger

  Tenker du mye på finanskrisen? Diskuter i debatten under?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer