Nå kommer superpoteten

Poteten som virkelig kan brukes til alt?

Tilling-poteten ser ut som en helt vanlig potet - men det er den ikke. Foto: colourbox.com
Tilling-poteten ser ut som en helt vanlig potet - men det er den ikke. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyske forskere har ifølge forskningsnettstedet AlphaGalileo skapt en helt ny type potet – Tilling-poteten. Den er utviklet ved hjelp av en ny og spesielt rask foredlingsprosess, og ble nylig høstet for aller første gang.

Den ser ut som en helt vanlig potet, men har egentlig superkrefter. Cellene i poteten produserer nemlig amylopektin, som inngår som én av to komponenter i stivelse, og som brukes i papir-, tekstil- og matindustrien.

Den næringsrike stivelsen i Tilling-poteten kan dermed ikke bare brukes som emulgator i supper og desserter, men også til ulike formål i produksjon av papir og garn.

Les også: Visste du at det ikke er lov å ta med seg poteter fra utlandet?

Naturlige prinsipper

Tilling er navnet på en foredlingsprosess som forskere vil bruke for å drive evolusjonen enda et skritt framover. I naturen foregår evolusjonen langsomt. Planter og dyr tilpasser og endrer seg gjennom mutasjoner og seleksjoner, og over tid utvikles arter som er tilpasset miljøet de lever i. Arter med mindre optimale gener dør ut.

Vi mennesker har utnyttet denne prosessen i tusenvis av år ved å konsentrere oss om de artene som gir best avkastning. Moderne foredling fungerer på samme måte, men mutasjonshastigheten har økt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer