Gebyr på brukskonto

Nå koster det å ha brukskonto hos Nordea

Nordea innfører nytt gebyr: Nesten alle kunder med dagligbanktjenester må betale 25 kroner per måned. Flere kunder fortviler, men noen kan altså unngå gebyret.

NYTT GEBYR: Nordea lanserer en ny dagligbankpakke hvor du også må betale for å ha én eller flere dagligbanktjenester hos dem, for eksempel brukskonto for trekk til lån, selv om du ikke har kort tilknyttet kontoen. Foto: Eilin Lindvoll.
NYTT GEBYR: Nordea lanserer en ny dagligbankpakke hvor du også må betale for å ha én eller flere dagligbanktjenester hos dem, for eksempel brukskonto for trekk til lån, selv om du ikke har kort tilknyttet kontoen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du ikke har bankkort, må du betale 25 kroner i måneden for brukskonto og andre dagligbanktjenester fra og med november hos Nordea.

Stadig flere har blitt «bank-shoppere». Det vil si at de har kundeforhold i flere banker, alt etter hvor det er billigst å ha lån, dagligbank, pensjon og så videre.

Dette har blitt mye enklere de siste årene via prissammenligninger på nett og muligheten for å få opp kontoer fra andre banker i én og samme nettbank.

Men, nå har altså Nordea gjort det litt mindre «lønnsomt» for kunder som ikke har hele kundeforholdet hos dem. De har nemlig lansert en ny dagligbankpakke som koster kundene 25 kroner i måneden, uavhengig av om de har alle eller ett produkt i dagligbanken deres.

Brukskontoen koster 25 kroner i måneden

Dette vil si at de som, for eksempel, har boliglån hos Nordea grunnet gode medlemsrenter og som må ha en brukskonto hos dem som lånet trekkes fra månedlig, nå må betale 25 kroner hver måned for brukskontoen.

Før, derimot, var det gratis å ha brukskonto i banken såfremt du ikke hadde eget bankkort knyttet til kontoen, og slik er det ennå hos andre banker.

Det nye gebyret trer inn fra 1. november for Nordea-kundene, og månedsprisen gjelder per kunde som er over 18 år. Student-kunder og Premium-Next-kunder vil heller ikke måtte betale gebyret på 25 kroner måneden, slik praksisen for denne kundegruppa også har vært hittil.

Totalt vil brukskontoen (og øvrige dagligbankprodukter for de som har det) koste 300 kroner i året. Dette er tilsvarende årsgebyret på bankkort hos Nordea før november. I praksis betyr dette at alle kundene nå må betale det gamle bankkort-gebyret uavhengig av om de har kort eller ikke hos Nordens største bank.

SVINDEL: Nei, denne e-posten er ikke fra Nordea. Ikke trykk på lenken, men slett e-posten. Vis mer

Flere kunder fortviler

«Dagligbank» vil si den banken du bruker mest i det daglige, og er typisk der du får inn lønna di hver måned, samt der du har bankkort og andre betalingskort knyttet til konto.

Dinside har fått tilbakemelding, samt funnet diverse innlegg på sosiale medier, fra flere Nordea-kunder som ikke er særlig fornøyde med denne nye prissettingen av dagligbanktjenestene.

Kundene som er misfornøyde, er stort sett de som har opprettet brukskonto hos banken som boliglån kan trekkes fra, da de gjerne får gode rentetilbud på lån hos Nordea grunnet medlemskap i andre foreninger.

Disse kundene bruker gjerne en annen bank i det daglige, og har derfor ikke kort knyttet til brukskontoen i Nordea.

«Smutthull»

  • Det finner likevel et «smutthull» for kundene som trenger en konto hos Nordea til trekk, men ikke har bankkort. Hvis du kun har boliglån og ikke ønsker noen andre banktjenester, er det mulig å foreta trekket fra sparekonto i stedet for brukskonto, og dermed unngå gebyret på 25 kroner.
  • Nå tenker du kanskje på at det kun er 12 gebyrfrie uttak fra Nordeas sparekonto årlig, slik at du da kun kan ta ut fra kontoen til månedsbetalingene av lånet. Men, det kan det avtales at renter og avdrag for lån kan belastes fra sparekonto uten at antall frie uttak reduseres, skriver Nordea i prislista si.

Ikke alle rammes

Andre kunder har måttet opprette brukskonto for å få tilgang til nettbanken hos Nordea, for eksempel for å følge med på en pensjonsavtale de har i banken.

Disse kundene må heller ikke betale 25 kroner måneden:

Så lenge de ikke har penger på brukskontoen, altså konto-dekning, blir de ikke belastet for gebyret, ifølge kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea.

Nordea: - Mer rettferdig

Ekrem begrunner videre lanseringen av den nye dagligbankpakken med at de vil tilby kundene sine en pakkeløsning med én fast pris i måneden hvor de får alle basisbanktjenester inkludert.

I dagligbankpakken er bankkort, brukskonto, mobil- og nettbank, kundeservice og rådgivning inkludert. Prisen på 25 kroner måneden må alle som har et kundeforhold til Nordea betale, uansett om de vil benytte ett eller alle produktene i pakken.

- Tidligere har vi priset bruk av banktjenester gjennom bruk av bankkort, da dette var en god indikator på om kunden brukte oss aktivt som bank eller ei. Slik er det ikke lenger. Vi ser nemlig at mange kunder bruker oss som bank uten å ha bankkort, sier Ekrem til Dinside.

- Denne nye prismodellen blir derfor mer rettferdig prising for kundene, mener hun.

30 prosent vil oppleve prisendring

Nordea har sendt ut brev til kundene om den nye prismodellen og endringene som følger med. Det er også informasjon om endringene på bankens nettside.

- De kundene som har betalt for bankkort tidligere, betaler nå det samme. Eneste forskjellen er at de blir trukket månedlig, ikke årlig, sier Ekrem.

Ifølge kommunikasjonssjefen vil 70 prosent av Nordeas kundeportefølje ikke få noen prisendring som følge av den nye dagligbankløsningen; eneste forskjellen er at de nå blir trukket månedlig istedenfor årlig.

De resterende 30 prosentene som kun bruker noen av banktjenestene, må betale 25 kroner i måneden fra og med november.

- Ikke uvanlig

Elisabeth Realfsen i Finansportalen understreker at bankene står fritt til å fastsette prisene på sine tjenester, og at kundene alltids kan flytte til en annen bank om de ikke er fornøyde.

- Gebyrene på dagligbanktjenester må sees i sammenheng med innskuddsrentene på brukskontoen. Derfor beregner vi den samlede effekten i vår dagligbankoversikt, og rangerer bankenes tilbud ut fra de samlede netto kostnadene, altså gebyr minus renteinntekter, sier Realfsen til Dinside.

- Det er ikke uvanlig at bankene tar årlige gebyr for dagligbanktjenestene sine, men de kan ha ulik utforming. For eksempel er det ganske vanlig å ta årsgebyr for nettbank, som i praksis vil ha den samme effekten som et årlig eller månedlig gebyr for å ha en brukskonto, sier Realfsen videre.

Mange banker tar ikke konto-gebyr

De bankene Dinside har sjekket prislistene til har, for øvrig, ikke hatt gebyr knyttet til nett- og mobilbank eller brukskonto.

DNB, blant andre, tar i dag ikke betalt for at kunder har brukskonto.

- De fleste av kundene våre er totalkunder, det vil si at de har alle sine finansielle tjenester hos oss, og vi ønsker fortsette å utvikle produkter og tjenester som kundene ønsker, sier Marte Vilming Anundsen i DNB til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer