Hvordan sperre for kredittsjekk?

Nå må alle følge med

Gedigent datainnbrudd hos Norkart er skumle nyheter for oss alle.

LEKKASJE: Uvedkommende har fått tilgang til både fødselsnummer, navn og adresse til over 3 millioner nordmenn. Foto: Soumil Kumar / Pexels
LEKKASJE: Uvedkommende har fått tilgang til både fødselsnummer, navn og adresse til over 3 millioner nordmenn. Foto: Soumil Kumar / Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du passerte kanskje en overskrift om datainnbrudd hos Norkart hos en nettavis forleden dag uten å tenke noe over det, men faktum er at dette datainnbruddet er blant de mest alvorlige vi har sett her til lands.

Potensielt er det nemlig ganske store mengder data som er på avveie, der både fødselsnummer, navn og adresse til 3,3 millioner nordmenn var lagret i databasen, som nå uvedkommende har hatt tilgang til.

I praksis gjelder dette alle som eier eller har eid eiendom i Norge.

Kan være grobunn for svindel

Ifølge Norkart er det ingenting som foreløpig tyder på at informasjonen er misbrukt, men potensialet er definitivt stort, og selskapet ber folk være ekstra årvåkne med tanke på svindel og ID-tyveri fremover.

– Fødselsnummer i seg selv er ikke en sensitiv opplysning. Når fødselsnummer sammenstilles med adresseopplysninger, kan det imidlertid være en fare for misbruk, slik som for eksempel ID-tyveri. Vi ser derfor alvorlig på dette, sier konstituert direktør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

Dersom disse dataene havner i fanget på folk med skumle hensikter vil det være en gullgruve med tanke på svindel og ID-tyveri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer