Hvordan sperre for kredittsjekk?

Nå må alle følge med

Gedigent datainnbrudd hos Norkart er skumle nyheter for oss alle.

LEKKASJE: Uvedkommende har fått tilgang til både fødselsnummer, navn og adresse til over 3 millioner nordmenn. Foto: Soumil Kumar / Pexels
LEKKASJE: Uvedkommende har fått tilgang til både fødselsnummer, navn og adresse til over 3 millioner nordmenn. Foto: Soumil Kumar / Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du passerte kanskje en overskrift om datainnbrudd hos Norkart hos en nettavis forleden dag uten å tenke noe over det, men faktum er at dette datainnbruddet er blant de mest alvorlige vi har sett her til lands.

Potensielt er det nemlig ganske store mengder data som er på avveie, der både fødselsnummer, navn og adresse til 3,3 millioner nordmenn var lagret i databasen, som nå uvedkommende har hatt tilgang til.

I praksis gjelder dette alle som eier eller har eid eiendom i Norge.

Kan være grobunn for svindel

Ifølge Norkart er det ingenting som foreløpig tyder på at informasjonen er misbrukt, men potensialet er definitivt stort, og selskapet ber folk være ekstra årvåkne med tanke på svindel og ID-tyveri fremover.

– Fødselsnummer i seg selv er ikke en sensitiv opplysning. Når fødselsnummer sammenstilles med adresseopplysninger, kan det imidlertid være en fare for misbruk, slik som for eksempel ID-tyveri. Vi ser derfor alvorlig på dette, sier konstituert direktør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

Janne Stang Dahl er konstituert direktør i Datatilsynet. Foto: Ilja Hendel
Janne Stang Dahl er konstituert direktør i Datatilsynet. Foto: Ilja Hendel Vis mer

Dersom disse dataene havner i fanget på folk med skumle hensikter vil det være en gullgruve med tanke på svindel og ID-tyveri.

Svindel-epost/-SMS vil for eksempel kunne gjøres høyst troverdig når man sitter på både fødselsnummer, navn og adresse. Tenk deg falske e-poster fra «Posten», der det i stedet for "Kjære kunde," står både navn og adresse, for eksempel.

Og med fødselsnummer, navn og adresse, har man strengt tatt alt man trenger til å gjøre en rekke bestillinger på nett, enten det dreier seg om telefonabonnement, kredittkort eller hva det måtte være. Og så vet man jo hvor postkassa står.

Datatilsynet anbefaler alle berørte å være oppmerksom på om det oppdages unormale bevegelser, for eksempel knyttet til forsikring, bank eller kredittkort. Følg også med på om det gjøres kredittsjekker du ikke kjenner til, eller om du mottar unormale e-poster.

Samtidig går det en oppfordring til bransjen: Vi vil i denne sammenheng oppfordre aktører som driver med ulike former for handel om å ikke kun godta fødselsnummer som identifikator, men også be om en annen form for legitimering for å unngå misbruk, heter det seg på Datatilsynets nettsider.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mange sperrer for kredittsjekk

Om du vil bestille ting uten å betale med en gang, utfører de fleste butikker en kredittsjekk av deg, for å sjekke at du ikke har betalingsanmerkninger og annet uoppgjort.

Da vil du få en gjenpart av kredittsjekken tilsendt. Dersom du får en slik og du ikke kan huske å ha bestilt noe den seneste tiden, kan det være at du er i ferd med å bli offer for ID-tyveri.

Kredittsjekken gjøres av et eksternt selskap, og dem finnes det en håndfull av i Norge.

Blant dem er Bisnode, som nå har informert sine kunder (altså butikker og lignende) om at de i kjølvannet av Norkart-innbruddet har fått en markant økning i antall henvendelser fra folk som ønsker å sperre for muligheten til å bli kredittsjekket. Dermed må butikkene oftere enn før regne med å få avslag på kredittsjekken de vil utføre.

Også Datatilsynet informerer om at det nå er massiv pågang for å legge inn kredittsperre.

Slik sperrer du for kredittsjekk

I motsetning til å reservere seg mot telefonsalg og adressert reklame, som du kan gjøre hos Brønnøysundregistrene, finnes det ingen sentral mulighet for å reservere seg mot kredittsjekk. Det er du nødt til å gjøre hos hvert enkelt selskap.

Heldigvis er det, ifølge Datatilsynet, bare fire aktører i Norge som kredittsjekker privatpersoner:

Lenkene over peker til sidene der du kan sperre for kredittsjekk.

Husk imidlertid å oppheve sperren dersom du ønsker å handle på kreditt, starte et abonnement eller lignende.

Akkurat hvilket selskap ulike aktører bruker er ikke alltid lett å se, men som regel vil du finne det om leter nøye i vilkårene eller lignende. Alternativt kan du oppheve sperren hos alle fire og sette den på igjen når bestillingen er gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer