Nå må du betale mer i NRK-lisens

Regjeringen foreslår å øke både lisensen og momsen på lisensen.

ELSK/HAT: NRK-lisensen er en avgift svært mange irriterer seg over. Det tipper vi de kommer til å gjøre denne gangen også, selv om den foreslåtte økningen ikke utgjør mer enn 78,54 kroner.  Foto: BERIT B. NJARGA
ELSK/HAT: NRK-lisensen er en avgift svært mange irriterer seg over. Det tipper vi de kommer til å gjøre denne gangen også, selv om den foreslåtte økningen ikke utgjør mer enn 78,54 kroner. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å øke lisensavgiften med 1 prosent. Men det stopper ikke der. I tillegg vil de nemlig øke momsen på lisensen, fra 8 til 10 prosent.

Totalt sett foreslår regjeringen at du skal betale 78,54 kroner mer i kringkastingsavgift.

Her er forslaget

Regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften for 2016 økes med 25 kroner til 2.577 kroner (eksklusiv merverdiavgift). Forslaget innebærer en økning på om lag 1 prosent fra 2015.

I tillegg foreslår altså regjeringen å øke merverdiavgiftssatsen fra 8 til 10 prosent. Inkludert 10 prosent merverdiavgift vil kringkastingsavgiften utgjøre 2.834,70 kroner i 2016, om forslaget vedtas.

STATSBUDSJETTET 2016: Finansminister Siv Jensen (Frp), med legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
STATSBUDSJETTET 2016: Finansminister Siv Jensen (Frp), med legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer


NRK hadde i år bedt om en økning i kringkastingsavgiften på 70 kroner. I 2015 ba de om en økning på 73 kroner, noe som ble avslått av regjeringen - men de endte med en økning på 25 kroner ved revidert nasjonalbudsjett i 2015.

NRK-lisensen for 2015 på 2.756,16 kroner.

LES OGSÅ: Nå kommer de lisensfrie TVene

Beløpet betales i to deler, med ett forfall i januar og ett i juli. Og det bør du huske: Forsinkelsesrentene, altså gebyret som du blir pålagt ved forsinket betaling, er på 15 prosent av kringkastingsavgiften.

LES OGSÅ: Her kan du lese hvordan du kan slippe NRK-lisensen

Hva skjer med NRK-lisensen videre?

Hva synes du om NRK-lisensen? (Avsluttet)
Beløpet er alt for høyt.(86%) 5555
OK, men nå er det dyrt nok(8%) 499
Ikke noe problem. Føler at NRK-lisensen er verdt prisen.(7%) 428
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nylig ble Mediemangfoldsutvalget opprettet, som skal se på økonomiske virkemidler for å stimulere til mediemangfold - hvor de også skal vurdere NRK-lisensen.

Det fremkommer også av regjeringens politiske plattform at NRK-lisensen og alternative betalingsordninger, er noe de ønsker å se på.

Regjeringen bremset også noe av forrige regjerings økning av lisensen, i sitt reviderte statsbudsjett.

Ifølge den politiske plattformen, sa partiene at regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om NRK-lisens og alternative betalingsordninger, øke andelen eksterne produksjoner i NRK og begrense NRKs mulighet til å bruke sin robuste økonomi til å svekke frie institusjoners aktivitetsgrunnlag.

Det er blant annet dette Mediemangfoldsutvalget nå skal se på. De skal levere sin utredning i form av en NOU til Kulturdepartementet innen 1. mars 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer