Nå må du betale NRK-lisensen

Om noen dager får fristen ut for å betale NRK-lisensen. Rundt 15 prosent kommer ikke til å betale i tide.

GLEM IKKE Å BETALE: Fristen for å betale Nrk-lisensen for andre termin går ut 31. juli. Foto: Karoline Brubæk
GLEM IKKE Å BETALE: Fristen for å betale Nrk-lisensen for andre termin går ut 31. juli. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det bare noen få dager igjen til NRK-lisensen må være betalt. Fristen for å betale det andre terminbeløpet går nemlig ut lørdag 31. juli, og betaler du ikke innen fristen må du betale et ganske så dyrt straffegebyr.

Ved første purring er gebyret på hele 169,05 kroner. Mens en vanlig kreditor ikke kan ta mer enn 60 kroner i gebyr ved første purring, har noen statlige instanser lov til å ta et høyere gebyr, og dette vedtas av Stortinget. Siden NRK er en av mange statlige instanser har de tillatelse til å ta et ganske heftig purregebyr.

Om du ikke betaler etter første purring, vil du motta et inkassovarsel. Blir ikke dette heller betalt innen fristen blir kravet sendt til Statens Innkrevingssentral for tvangsinndrivelse. Da kan du forvente deg et saftig gebyr på 900 kroner.

For 2010 har Stortinget fastsatt avgiften til 2.434,32 kroner i året. Siden lisensavgiften er delt opp i to terminer, skal du betale 1.217,16 kroner for den kommende perioden.

15 prosent glemmer å betale

Det er langt fra alle linsespliktige tv-tittere som betaler lisensen sin i tide. Freddy Lysfjord i NRK Lisensavdelingen har tidligere sagt til DinSide at rundt 85 prosent betaler ved mottak av første faktura. 15 prosent får tilsendt purring.

- Antall personer som betaler på første varsel for første termin har historisk vært marginalt høyere en antallet som betaler på første varsel for andre termin. Det er sannsynligvis ferieavviklingen som er hovedårsaken til dette, skriver Lysfjord til DinSide.

Les også: 13 kroner ble 313

155.000 nordmenn sier nei til NRK-lisensen

NRK-lisensen er et svært hett tema. Ikke uventet finnes det flere grupper på Facebook med opprop om å fjerne hele ordningen. Gruppen Nei til Nrk-lisens har i skrivende stund nesten 155.000 tilhengere.

"Oppdraget vårt utgår på å få NRK-LISENSEN bort, sånn at vi slipper å betale en avgift som vi ikke liker. Håper den forsvinner til år 2010, " skriver gruppen på Facebook.

Til sammenlikning finnes det ikke mange Facebook-grupper som støtter NRK-lisensen. En av de største, Ja til lisensfinansiert NRK, har bare 611 medlemmer.

At lisensen er omdiskutert ser vi også DinSide.no. Hver gang regjeringen forslår en økning av lisensen, noe som gjerne skjer når forslaget til statsbudsjett legges frem på høsten, koker debatten om hvorvidt den bør beholdes eller fjernes.

På spørsmål her på DinSide om hva våre lesere synes om NRK-lisensen svarer 87 prosent at den er altfor dyr. Bare 10 prosent svarer at de betaler den med glede, mens 3 prosent bryr seg ikke.

Hva mener du om lisensen? DinSide oppfordrer til en konstruktiv debatt i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer