Falsk Facebook-video sprer seg gjennom meldinger

Nå misbruker svindlerne profilbildet og navnet ditt

Frister med en video av deg selv, som ikke eksisterer. 

FALSK FACEBOOK-VIDEO: Slik ser den ut, den falske videoen som misbruker navnet og profilbildet ditt i Facebook-meldinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK FACEBOOK-VIDEO: Slik ser den ut, den falske videoen som misbruker navnet og profilbildet ditt i Facebook-meldinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny type svindel har dukket opp på Facebook:

  • Du får tilsendt en lenke gjennom Messenger, altså som en direktemelding fra en Facebook-venn.
  • Lenka viser deg en tittel som er profilnavnet ditt pluss «video», for eksempel «Ole Petter video», og bildet viser ditt eget profilbilde.
  • Trykker du på lenka får du ikke se noen video av deg selv. Nøyaktig hva som skjer er usikkert, men svindlerne prøver å få deg til å bli «infisert», slik at du kan sende slike meldinger til dine venner.

Det likner på «Facebook-viruset» Dinside omtalte i vår, da det også var en falsk Facebook-video som ble spredd gjennom meldinger i Norge.

Hentes automatisk

- De som følger med på dette har ikke sett noen særlig spredning av denne, men slike ting kommer med jevne mellomrom, forteller seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

Foreløpig har Dinside sett spredte rapporter om svindelen. En kollega har fått lenka selv, på Facebook-sider som Datahjelperne og Smugling, svindel og nettsteder forteller nordmenn om liknende opplevelser og diverse aviser, blant annet tyske, melder om det de kaller «profibilde-videoer».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer