Boliglånsrenta

Nå øker bankene boliglånsrenta

– Ta kontakt med banken, råder Forbrukerrådet.

ØKER: Første bank har økt renta. Foto: Gorm Kallestad/NTB
ØKER: Første bank har økt renta. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DNB øker boliglånsrenta. Det melder banken i en børsmelding mandag.

– Med bakgrunn i Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten på rentemøtet 24. mars, har DNB besluttet å justere renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng, uttaler Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB.

De nye rentesatsene gjelder fra 4. april for nye boliglån – fra 13. mai for eksisterende.

Samtidig øker banken innskudsrenta med inntil 0,25 prosentpoeng.

Mandag ettermiddag melder også Nordea at de hever renten, med inntil 0,25 prosentpoeng.

De nye rentene vil gjelde fra 29. mars for nye boliglån og fra 9. mai for eksisterende boliglån, skriver banken i en pressemelding.

Dermed er de den tredje banken til å øke renten siden styringsrenten gikk opp.

Tirsdag ettermiddag melder Danske Bank at også de hever utlånsrenten med inntil 0,25 prosent.

– Flere i jobb, kombinert med økte priser og lønninger, er en god pekepinn på at norsk økonomi går i riktig retning. Med denne rentejusteringen tilpasser vi oss endringen i styringsrenten og markedsituasjonen. Norges Bank sender et tydelig signal når de samtidig varsler ytterlige syv rentehevinger, men vi skal fortsette å være konkurransedyktige, sier leder for personmarked i Danske Bank Norge, Aleksander Dahl i en pressemelding.

Nye listepriser gjelder fra og med 30. mars, for Akademikerkunder 20. april. Eksisterende boliglånskunder vil bli varslet om endringen i løpet av de nærmeste dagene og disse vil gjelde fra 13. mai. Innskudd endres fra 5. juni. Det er mulighet for variasjoner i renteendringen til enkelte kundegrupper.

Kort tid etter kommer også Sparebank 1 Østlandet med samme melding:

– Vi ønsker å stimulere til lavere utslipp. Vi prioriterer derfor lavest rente på Grønt boliglån, og legger den på 1,99 prosent. Det er et signal om at det er lurt og langsiktig å investere i en energismart bolig, sier Kari Elise Gisnås, konsernsjef for personmarked i SpareBank 1 Østlandet i en pressemelding.

Rentebetingelsene gjelder fra 1. april 2022 for nye lån, og fra 16. mai 2022 for eksisterende lån.

Kunder blir informert direkte om nye låne- og innskuddsbetingelser i nettbanken eller per post.

– Norges Bank varsler mange renteendringer framover. Når rentene stiger er det viktig å planlegge med at privatøkonomien kan bli strammere. Spar nå for kommende tider, sier Kari Elise Gisnås. - Og ser du at du kommer til å få økonomiske problemer bør du oppsøke banken i tide, avslutter hun.

Først ute

Forrige uke var Sparebank 1 Nord-Norge først ute med å heve boliglånsrenten etter Norges Banks renteheving torsdag, ifølge E24. Sparebank 1 Nord-Norge setter opp utlånsrenten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng, melder nettstedet.

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosent til 0,75 prosent. Sentralbanken varslet også ytterligere sju rentehevinger innen utgangen av 2023.

ØKONOMI: Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

– Kontakt banken

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet ber nå berørte kunder om å ta kontakt med banken etter renteøkningen.

– Kundene skal ikke nødvendigvis akseptere denne prisstigningen, sier han til DinSide kort tid etter at nyheten ble kjent.

Her er det penger å spare, ifølge ham. Jensen påpeker at det ligger individuelle forhold i alle boliglån.

– Mange kan grue seg til å ta kontakt med dem. Ikke gjør det. De er glade i å ha kontakt med kundene, sier han.

– Nå kan vi vel vente at de andre bankene følger etter?

– Det er ikke gitt at de gjør det. Det er markedet som bestemmer. Vi så det i 2021. Den gang valgte de mindre utfordrerbankene ikke å sette opp renta, forteller han.

Jorge Jensen anbefaler samtidig folk å gå inn på Forbrukerportalen, der man kan sjekke priser hos samtlige banker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer