Nav

Nå øker beløpet

Nå endres stønaden.

GLADMELDING: Engangsstønaden økes. Foto: NTB
GLADMELDING: Engangsstønaden økes. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Facebook informerer Nav om at satsen for engangsstønad økes. Endringen gjelder for alle som har fått barn 0.1.01.23 eller seinere.

Hvis man ikke har hatt inntekt som gir deg rett til foreldrepenger, kan man få engangsstønad. Man kan også velge å søke om engangsstønad selv om man har rett til foreldrepenger.

Engangsstønaden var tidligere på 90 300 kroner, men økes til 92 648 kroner.

Etterbetales

Har du allerede fått utbetalt den gamle satsen på 90 300 kroner, vil du få utbetalt mellomlegget i en egen etterbetaling i løpet av august.

Vanligvis er det to krav man må oppfylle for å få engangsstønad:

  • Du er mor til barnet. I noen tilfeller kan far eller medmor få engangsstønad.
  • Du bor i Norge.

For å få rett til stønaden må man være medlem av folketrygden på tidspunktet for fødsel eller omsorgsovertakelsen ved adopsjon.

Her får du all informasjon om engangsstønad og foreldrepenger.

Dette kan lønne seg

DinSide har tidligere skrevet om at det kan lønne seg å velge engangsstønad istedenfor foreldrepenger.

Nav trakk fram følgende eksempel på når det kan lønne seg med engangsstønad:

- Hvis mor har en fast månedsinntekt på 9950 kroner. Hvis hun søker om foreldrepenger, kan hun ta 3 uker permisjon før fødsel, 15 uker med mødrekvote og 16 uker fellesperiode, til sammen 34 uker. Det betyr at hun samlet vil få utbetalt ca. 2297 kr x 34 = 78 098 kroner (før skatt).

Etaten konkluderte med at det vil lønne seg for mor å søke om engangsstønad, som er en skattefri utbetaling på 92 648 kroner.

- Vær oppmerksom på at når du har fått vedtaket ditt om innvilgelse av engangsstønad, kan du ikke gjøre om på dette valget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer