Boliglån

Nå øker rentene

Forvent høyere beløp ved neste forfall.

LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som ventet økte Norges Bank styringsrenta med 0,25 prosentpoeng i mars til 0,75 prosent, og kort tid seinere varslet flere banker at de øker boliglånsrentene tilsvarende.

Nye kunder får den endrede renta med en gang, men overfor eksisterende kunder har bankene en varslingsfrist slik at renta ikke øker før seks uker etter at banken har varslet om det.

Renta øker

Ettersom det nå er gått fem–seks uker siden de første bankene varslet om renteøkninga, må du belage deg på høyere rente og månedsbeløp ved neste forfall.

Tall fra nettstedet Renteradar viser at gjennomsnittlig boliglånsrente økte fra 1,80 prosent i fjor høst til 2,15 prosent i april. I mai går renta ytterligere opp.

– Etter rentehevingene i mai er det forventet at gjennomsnittsrenten på boliglån har økt til 2,4 prosent, skriver Sindre Noss, markedssjef i Renteradar, i en pressemelding.

Forventer ytterligere økning

I sin prognose, som følger Norges Banks rentebane om heving av styringsrenta hvert kvartal ut 2023, forventer Renteradar at bankene vil øke boligrenta tilsvarende.

Det innebærer at gjennomsnittlig boliglånsrente vil ligge på nærmere 4 prosent når vi skriver januar 2024.

– Boliglånskundene må være forberedt på å få mer enn doblet boliglånsrentene mot slutten av 2023 sammenliknet med i høst da rentene var på sitt laveste, skriver Noss.

Renteradars priseksempel viser at rentekostnadene kan øke fra 4500 til nærmere 10 000 kroner på et boliglån på 3 millioner kroner, dersom boliglånsrenta øker til 4 prosent i løpet av neste år.

Ring banken

Når bankene varsler økning av renta bør du som kunde ta kontakt for å forhandle.

– Kundene skal ikke nødvendigvis akseptere denne prisstigningen, uttalte Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, i forbindelse med rentevarslene i mars.

– Mange kan grue seg til å ta kontakt med dem. Ikke gjør det. De er glade i å ha kontakt med kundene.

Ross i Renteradar er enig.

– Vi opplever at mange av våre brukere unngå både én og to rentehevinger hvis de forhandler med banken sin eller bytter til en annen bank med bedre tilbud.

Regn ut selv med denne kalkulatoren:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer