Permitteringsregler

Nå opphører corona-reglene

Etter to år med midlertidige permitteringsregler er det slutt.

IKKE APRILSNARR: Permitteringsreglene som ble innført under pandemien varte ut 2021, men fra 1. april er det slutt. Vi minner deg om de «gamle» reglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE APRILSNARR: Permitteringsreglene som ble innført under pandemien varte ut 2021, men fra 1. april er det slutt. Vi minner deg om de «gamle» reglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I to år har vi altså hatt midlertidige permitteringsregler, men nå er det slutt.

Fra og med 1. april er det tilbake til normalt permitteringsregelverk.

Men hva vil det egentlig si?

Fem viktige endringer

Juridiskrådgiver Hans Gjermund Gauslaa hos Simployer oppsummerer hva bortfallet av de midlertidige reglene vil si:

  • Arbeidsgivere som fortsatt har permitterte ansatte på grunnlag av de midlertidige permitteringsreglene, må fra og med 1. april betale lønn til disse arbeidstakerne, selv om arbeidsgiver fortsatt ikke har oppgaver til de ansatte.
  • Dersom arbeidsgiver har mangel på arbeid og nå velger å si opp permitterte arbeidstakere, kan ikke disse være permittert i oppsigelsestiden. Det vil si at fra og med den dagen en ansatt mottar oppsigelsen, samt ut oppsigelsestiden, vil han/hun på vanlig måte ha rett på lønn fra arbeidsgiver og vil også være forpliktet til å utføre arbeid i denne perioden.
  • En annen endring som kommer 1. april, er at kravet til arbeidstidsreduksjon for ansatte som er delvis permittert økes fra 40 til 50 prosent. Det betyr at en arbeidstaker som til vanlig jobber 7,5 timer dagen fem dager i uka og er permittert to dager i uka, ikke vil få dagpenger fra Nav to av disse dagene fra og med 1. april.
  • Arbeidstakere som permitteres vil også få mindre utbetalt i dagpenger fra 1. april. Satsen for dagpenger har midlertidig vært økt fra 62,4 prosent til 80 prosent av den ansattes inntektsgrunnlag opp til tre ganger folketrygdens grunnbeløp, men fra og med 1. april er det igjen satsen på 62,4 prosent som gjelder.
  • Til slutt er det slik at for permitteringer som iverksettes fra og med 1. april, vil det på nytt være tre såkalte «ventedager» på dagpenger, altså tre dager den permitterte ikke får lønn fra arbeidsgiver og heller ikke får dagpenger fra Nav.
SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan for eksempel redde deg om du blir permittert og må vente på dagpenger. Vis mer

Har du barn som blir syke, derimot, kan du glede deg over at de ekstra omsorgsdagene videreføres, men...

Hva gjør jeg når dagpengene opphører?

Nav har opprettet ei spørsmål-og-svar-side i forbindelse med opphøret av de midlertidige permitteringsreglene - og her er et lite utvalg av spørsmål derfra:

  • Jeg er fremdeles arbeidsledig og dagpengene mine stanser 1. april, hva skal jeg gjøre nå? Du kan sende inn ny søknad om dagpenger, og du kan ha rett til en ny periode med dagpenger hvis du oppfyller vilkårene for dagpenger på nytt. Det innebærer, blant annet, at du må ha hatt ny arbeidsinntekt.
  • Jeg er fortsatt permittert og dagpengene mine stanser 1. april, hva skal jeg gjøre nå? Ta kontakt med arbeidsgiveren din for å avklare arbeidssituasjonen fra 1. april. Hvis du fortsatt er permittert og har dager igjen av permitteringsperioden din, bør du sende inn ny søknad om dagpenger så raskt som mulig. Blir du oppsagt, kan du ha rett til dagpenger etter at oppsigelsestiden din er ferdig.
  • Når bør jeg sende inn ny søknad om dagpenger? Hvis du har fått brev fra Nav om at dagpengene dine stanser, bør du sende inn ny søknad om dagpenger snarest mulig. Nav vurderer deretter om du har rett til ny periode med dagpenger. Husk også at dagpenger tidligst kan innvilges fra den dagen du sender inn søknaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer