Permitteringsregler

Nå opphører corona-reglene

Etter to år med midlertidige permitteringsregler er det slutt.

IKKE APRILSNARR: Permitteringsreglene som ble innført under pandemien varte ut 2021, men fra 1. april er det slutt. Vi minner deg om de «gamle» reglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE APRILSNARR: Permitteringsreglene som ble innført under pandemien varte ut 2021, men fra 1. april er det slutt. Vi minner deg om de «gamle» reglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I to år har vi altså hatt midlertidige permitteringsregler, men nå er det slutt.

Fra og med 1. april er det tilbake til normalt permitteringsregelverk.

Men hva vil det egentlig si?

Fem viktige endringer

Juridiskrådgiver Hans Gjermund Gauslaa hos Simployer oppsummerer hva bortfallet av de midlertidige reglene vil si:

  • Arbeidsgivere som fortsatt har permitterte ansatte på grunnlag av de midlertidige permitteringsreglene, må fra og med 1. april betale lønn til disse arbeidstakerne, selv om arbeidsgiver fortsatt ikke har oppgaver til de ansatte.
  • Dersom arbeidsgiver har mangel på arbeid og nå velger å si opp permitterte arbeidstakere, kan ikke disse være permittert i oppsigelsestiden. Det vil si at fra og med den dagen en ansatt mottar oppsigelsen, samt ut oppsigelsestiden, vil han/hun på vanlig måte ha rett på lønn fra arbeidsgiver og vil også være forpliktet til å utføre arbeid i denne perioden.
  • En annen endring som kommer 1. april, er at kravet til arbeidstidsreduksjon for ansatte som er delvis permittert økes fra 40 til 50 prosent. Det betyr at en arbeidstaker som til vanlig jobber 7,5 timer dagen fem dager i uka og er permittert to dager i uka, ikke vil få dagpenger fra Nav to av disse dagene fra og med 1. april.
  • Arbeidstakere som permitteres vil også få mindre utbetalt i dagpenger fra 1. april. Satsen for dagpenger har midlertidig vært økt fra 62,4 prosent til 80 prosent av den ansattes inntektsgrunnlag opp til tre ganger folketrygdens grunnbeløp, men fra og med 1. april er det igjen satsen på 62,4 prosent som gjelder.
  • Til slutt er det slik at for permitteringer som iverksettes fra og med 1. april, vil det på nytt være tre såkalte «ventedager» på dagpenger, altså tre dager den permitterte ikke får lønn fra arbeidsgiver og heller ikke får dagpenger fra Nav.

Har du barn som blir syke, derimot, kan du glede deg over at de ekstra omsorgsdagene videreføres, men...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer