Hva er en plusskunde?

Nå skal det bli enklere å bli eget «strømselskap»

Energi Norge ser stor vekst i antall kunder som bidrar med egenprodusert strøm i nettet, såkalte plusskunder. En ny håndbok skal gjøre det enklere å komme i gang.

FLERE PLUSSKUNDER: Energi Norge ser eksponensiell vekst i antall plusskunder, og de fleste nye kundene er husholdningskunder. Derfor lanserer de en ny håndbok som skal gjøre det lettere å være nettopp plusskunde. Foto: Fredrikstad Energi.
FLERE PLUSSKUNDER: Energi Norge ser eksponensiell vekst i antall plusskunder, og de fleste nye kundene er husholdningskunder. Derfor lanserer de en ny håndbok som skal gjøre det lettere å være nettopp plusskunde. Foto: Fredrikstad Energi. Vis mer
Publisert

I 2017 økte antall plusskunder med om lag 600, hvorav de aller fleste var husholdningskunder. Økningen i antall plusskunder var cirka 1.000 i fjor, også her et stort flertall husholdningskunder. Totalt antall tilknyttede plusskunder i desember 2018 var dermed 2.200.

Dette kommer fram i en kartlegging Energi Norge og Sintef Energi har gjennomført.

Hva er en plusskunde?

Og, hvis du ikke er det selv, lurer du kanskje på hva en plusskunde er?

Jo, plusskunder er primært forbrukskunder som har et anlegg som produserer strøm på boligen sin, oftest solcelleanlegg, som i enkelte perioder produserer mer strøm enn de forbruker selv. Dermed kan de selge strøm tilbake på nettet.

Ikke overraskende er de fleste plusskundene i Sør-Norge, hvor det er flest soldager, men Nord-Norge fikk en større andel av nye tilknytninger i 2018, viser undersøkelsen til Energi Norge og Sintef.

Lenger ned i saken kan du lese om hvordan du blir plusskunde.

Lanserer ny håndbok

Nettselskapene står overfor flere utfordringer når plusskundene skal tilknyttes nettet, blant annet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer