Rentebeslutning og Pengepolitisk rapport mars 2021

Nå skal renta opp

Vi forklarer hva sentralbankens pengepolitikk framover vil ha å si for deg og din lommebok.

STOR ØKNING: Boligprisene fortsetter veksten fra året før inn i 2021, og mange økonomer roper på renteheving for å dempe den voldsomme boligprisveksten. Nå varsler sentralbanken raskere renteoppgang, og mulige konsekvenser av det kan du lese mer om i saken under. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke hvorvidt Norges Bank skulle sette opp styringsrenta under rentemøtet torsdag 18. mars det var knyttet mest spenning til.

Sammen med beslutningen om at null-renta videreføres litt til, la nemlig sentralbanken fram sin kvartalvise pengepolitiske rapport - og i den får vi se oppdaterte prognoser på når renta skal økes.

Videre kan du lese om når de neste renteøkningene er ventet, samt hva de vil ha å si for din økonomi.

Første rentehopp raskere enn ventet

Da Norges Bank la fram siste Pengepolitisk rapport i desember 2020, ble det skissert at første renteøkning kommer i starten av 2022.

Nå, derimot, er det slik at sentralbanken vurderer utsiktene og risikobildet dithen at styringsrenta mest sannsynlig bli satt opp i løpet av andre halvår i år.

- Går ting som planlagt og økonomien «gjenåpnes», kan første renteheving komme allerede i september. Det ble indikert 50 prosent sannsynlighet for dette tilfellet i dagens ferske rentebane, og 100 prosent sannsynlighet for renteheving seinest i desember, sier Olav Chen i Storebrand til Dinside.

NY RENTEBANE: Her ser du oppdaterte rentebaner fra pengepolitisk rapport i mars. Sentralbanken regner med å øke styringsrenta i andre halvdel av 2021, som er noe tidligere enn de skisserte i sist rapport. Foto: skjermdump.
NY RENTEBANE: Her ser du oppdaterte rentebaner fra pengepolitisk rapport i mars. Sentralbanken regner med å øke styringsrenta i andre halvdel av 2021, som er noe tidligere enn de skisserte i sist rapport. Foto: skjermdump. Vis mer

- I første om gang er det snakk om en renteøkning på 0,25 prosentpoeng, og dette fortsetter gradvis i like store steg gjennom neste år fram mot styringsrente på 1,5 prosent i 2024, sier Chen.

- Norges Bank har likevel en tendens til å revidere renteutsiktene kontinuerlig. Det kan dermed hende at rentehevingene går enda kjappere enn dette. Renta gikk rekordkjapt ned, men det er også mulig at gjeninnhentingen blir rekordkjapp, fortsetter han.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sa nylig til Dinside at de tror renta økes fra 0 til 0,25 prosent i første omgang, og deretter venter de ytteligere tre «hopp» neste år, samt enda ett hopp i starten av 2023. Da er vi altså oppe på 1,25 prosent til slutt, som er litt lavere enn der vi var før pandemien traff.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, så for seg en gradvis videre renteoppgang til ei styringsrente på ett prosent ved utgangen av 2022, og mellom 1,50 og 1,75 prosent ved utgangen av 2023.

SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Penger fra denne kontoen kan, for eksempel være med å dekke økte renteutgifter på lånet ditt. Vis mer

Dette skjer med gjelda og sparingen din

Når sentralbanken setter opp styringsrenta, er det vanligvis ikke lenge om å gjøre før bankene følger etter og øker utlånsrente sine.

For deg med boliglån vil dette bety at det blir dyrere å låne penger fra banken, og at månedskostnadene for lånet ditt blir høyere. Ved å bruke Dinsides renteendringskalkulator, kan du regne ut hvor mye mer lånet ditt vil koste med et gitt antall prosentpoeng høyere rente:

Forbrukslån har, derimot, generelt høye renter og pleier ikke å påvirkes nevneverdig av at sentralbanken setter opp renta si.

Studielån og lån hos Husbanken er blant lån som har litt annerledes utregning av rente enn vanlige boliglån - og det kan du lese mer om i denne saken:

Sparepenger på bankkonto vil trolig også få noe høyere rente, som i sin tur gjør at du får mer penger fra banken for å ha sparepengene dine stående der.

Når det gjelder fondssparingen din er forventninger om stigende renter i utgangspunktet et godt tegn, da det signaliserer utsikter til bedring og vekst i økonomien, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

- På den annen side påvirker rentene også verdsettelsen av aksjer. Rentenes påvirkning på aksjemarkedet kan dermed sammenlignes med tyngdekraftens påvirkning på jorda - med lave renter kan aksjekursene hoppe høyt, og motsatt, sier Sættem til Dinside.

Et annet poeng er at kronekursen kan styrke seg mot andre valutaer om den norske renta stiger mer enn hva markedet forventer, og motsatt. Endringer i kronekursen påvirker verdien på internasjonale aksjer og aksjefond.

- Styrker kronekursen seg, vil verdien av internasjonale aksjer og aksjefond synke målt i norske kroner, og motsatt. Jeg vil likevel ikke gi en generell anbefaling om å velge valutasikrede fond, sier Sættem.

Hva med boligprisene og -markedet?

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge tror neppe at renteutviklingen og pengepolitikken sentralbanken legger opp til i mars vil ha å si for boligprisutviklingen på kort sikt, siden renteheving ligger såpass langt fram i tid og effekten av nullrenten fortsatt vil gi sterk stimulans til boligprisene.

- Jeg tror det vil være ganske sterk boligprisvekst i 2021 under ett, men at den vil bli dempet og følge et mer tradisjonelt mønster til høsten, sier Lauridsen til Dinside.

Ventet boligprisutvikling for by og land

I Eiendom Norges prognose for prisutvikling forventet de 7,5 prosent prisvekst for Norge i 2021. De har lagt til grunn at første renteheving kan skje til høsten, slik at prognosen står seg selv etter at Norges Bank har endret tidspunktet for første renteheving fra starten av 2022 til andre halvår 2021.

Videre venter Eiendom Norge en prisvekst på 9,5 prosent i Oslo, men så langt i år har den vært litt høyere enn de har antatt. Det samme har vært tilfelle for Stavanger, der de har forventet prisvekst på 4,5 prosent. I Bergen ventes seks prosent prisvekst, mens de antar at Trondheim ender på fem prosent.

- Mer moderat prisutvikling enn den vi har sett de siste månedene er gunstig for alle som har tenkt å kjøpe seg dyrere bolig enn den den bor i. Dempet boligprisutvikling betyr aller mest for de som skal inn på boligmarkedet for første gang, fortsetter han.

Ifølge Lauridsen har den såpass sterke prisvekst vi har hatt det siste året gjort det vanskelig, om ikke umulig, for førstegangskjøpere å spare opp egenkapital, fordi kravet om 15 prosent egenkapital stadig vil utgjøre et høyere beløp for samme bolig.

VERDIØKNING ELLER -FALL: Skal selge boligen eller få lånet refinansiert, ønsker du deg nok høyere boligverdi. Da er det visse typer oppussing som lønner seg mer enn andre. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Slik forbereder du deg på renteoppgangene

Selv om bankene legger inn en «buffer» når de innvilger boliglån, slik at kundene skal tåle renteøkning, er det greit å gjøre noen enkle grep selv for å forberede seg på de kommende rentehevingene:

  • Sjekk hva som er laveste rente du kan få på boliglånet ditt via Finansportalens sammenligningstjeneste.
  • Kontakt banken din og be om lavere rente hvis du ikke allerede har ei god rente, eller bytt til en annen bank med bedre tilbud til deg.
  • Vurdér om du bør gjøre en ekstraordinær innbetaling på lånet nå mens renta er lav - les mer om hvordan du går fram her:
  • Du kan også be en eiendomsmegler komme innom og gi deg en ny verdivurdering av boligen. Høyere boligverdi kombinert med lavere lån etter en eventuell ekstraordinær innbetaling, gir deg samlet sett lavere belåningsgrad.

Er du i en økonomisk situasjon der du trenger ekstra forutsigbarhet, kan du vurdere å binde renta på hele eller deler av boliglånet ditt, men les denne saken før du velger fastrente:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer