Nå slipper du å gå i banken

Flere banker tilbyr digital oppretting av depositumskonto.

DIGITALT DEPOSITUM: Flere banker åpner for digital etablering av depositumskonto. Og det er billigere! Foto: BERIT B. NJARGA
DIGITALT DEPOSITUM: Flere banker åpner for digital etablering av depositumskonto. Og det er billigere! Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste leieforhold omfatter et depositum. Dette skal være en sikkerhet for utleier ved eventuell manglende husleie eller andre mangler som måtte oppstå under leieperioden.

Depositumet settes på en sperret depositumskonto som eies av leietaker og utleier sammen.

Dette har tradisjonelt medført at leietaker og utleier har måttet møte sammen i banken.

Nå tilbyr imidlertid flere banker digital opprettelse av depositumskonto.

Les også: Banken rotet bort depositumet!

Du må ikke møte opp i banken

DNB Bank er en av bankene som nylig (8. august) lanserte muligheten for digital opprettelse av depositumskonto. Nå slipper du altså å møte personlig i banken - og det er til og med billigere å opprette kontoen digitalt, enn ved personlig oppmøte.

- Det har vært en ganske tungvint løsning, hvor begge parter må møte opp personlig. Spesielt blant studenter som har søkt etter bopæl i andre byer, har det vært tungvint. Dette er altså en løsning som gjør det mye enklere, og det er også en god løsning for oss som bank, og som hjelper til å holde ned prisene - i og med at det er selvbetjent, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank, til Dinside.

- Vi antar at dette kommer til å bli benyttet av de fleste som trenger depositumskonto, sier Korsberg Dalsbø.

Hos DNB kan du nå opprette depositumskontoen direkte i nettbanken. Leietaker og utleier må fylle ut hvert sitt skjema, og så må leiekontrakten skannes og lastes opp i nettbanken, alternativt kan kontrakten sendes per post eller leveres direkte i banken.

DNB er imidlertid ikke den eneste banken som tilbyr digital etablering av depositumskonto. Dette er mulig også blant annet hos Nordea, som har hatt denne tjenesten siden juni 2013, og hos SpareBank 1.

Les også: Depositum, garantier og oppsigelsestider – dette må du huske når du leier bolig

Utleier skal betale for etablering av konto

Det er vanlig med et depositum som tilsvarer inntil tre måneders leie. Husleieloven setter dog en grense oppad på at depositumet ikke kan være større enn seks måneders leie.

Loven bestemmer også at det er utleier som skal betale for opprettelse av depositumskontoen.

Renter som påbeløper i løpet av leietiden, tilfaller imidlertid leietaker.

Sjekk etableringsprisen

Som nevnt er det utleier som skal betale for kostnadene for etableringen av en depositumskonto. Gebyret kan variere mye fra bank til bank, og også mye innenfor en og samme bank, avhengig av utleiers kundeforhold.

Nordea tar for eksempel 500 kroner for opprettelse av depositumskonto dersom utleier er fordel pluss eller fordelskunde/check-in kunde. Dersom utleier er basiskunde eller øvrig kunde, er prisen 1.000 kroner. Men dersom utleier ikke har noe kundeforhold til banken, er etableringsgebyret 2.000 kroner.

DNB tar 300 kroner for etablering av kontoen i nettbanken av kunder med fordelskunder, og 600 kroner for den samme etableringen dersom dette skjer ved et av bankens kontorer. Kunder uten særskilt kundeforhold må betale 800 kunder, og kunder i annen bank må ut med 1.500 kroner dersom de ønsker å etablere depositumskonto i DNB Bank.

Utleiers kundeforhold avgjør prisen

Når etableringsgebyret skal fastsettes, er det utleiers kundeforhold som legges til grunn.

- Om leietaker er programkunde eller ikke har ingen innvirkning på størrelsen av etableringsgebyret, forteller Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer