Nå står de sammen mot krisen

Nå kommer det målrettede krisetiltak fra både Norges Bank og regjeringen.

350.000.000.000 i statobligasjoner er krisepakken regjeringen vil tilby bankene. Foto: Kim Jansson
350.000.000.000 i statobligasjoner er krisepakken regjeringen vil tilby bankene. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og Norges Bank legger nå fram to målrettede tiltak for å bidra til ro og tillit i finansmarkedet, ifølge pressemelding fra regjeringen.

Gjennom nye statsobligasjoner på inntil 350 milliarder kroner gir staten bankene sikkerhet slik at de kan få nye langsiktige lån.

Norges Bank legger samtidig ut fastrentelån med to-års løpetid særlig rettet inn mot de mindre bankene. Norske myndigheter er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å sikre tilliten til det norske banksystemet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg skjønner at du er redd

Ny kriseordning

Gjennom en ny ordning tilbys bankene statsobligasjoner i bytte mot obligasjoner med sikkerhet i norske boliglån. Løpetiden på avtalene vil være opptil tre år. Bankene kan bruke statsobligasjonene som sikkerhet for lån. Som et tiltak for å lette situasjonen for mindre banker, vil Norges Bank legge ut fastrentelån, såkalte F-lån, med toårs løpetid. Samtidig lettes kravene til sikkerhetsstillelse for lån i Norges Bank.

- Det nye tiltaket vil lette situasjonen i det norske finansmarkedet ved å bedre bankenes mulighet til å finansiere seg, sier finansminister Kristin Halvorsen. Tiltaket krever medvirkning både fra Norges Bank og Finansdepartementet og er utformet i tett samarbeid mellom de to institusjonene. Norges Bank supplerer tiltaket med å legge ut to års F-lån rettet mot å sikre mindre bankers finansiering.

Mer eller mindre skatt i 2009? Regn ut her!

- Samlet svarer disse tiltakene på viktige utfordringer for norske banker. Disse utfordringene er ikke knyttet til soliditet, men til vanskeligheter med å få finansiering, understreker Halvorsen.

Regjeringen må ha en godkjennelse og en lånefullmakt fra Stortinget før tiltakene kan tre i kraft.

Smitter over på Norge

Bakgrunnen for tiltakene er den internasjonale krisen i finansmarkedene. I noen land har soliditeten i banksystemet blitt satt under press, forsterket av store vanskeligheter i det internasjonale kredittmarkedet. Veksten i internasjonal økonomi bremser kraftig opp.

Han overførte i siste liten

Selv om norske banker de siste årene har hatt god inntjening og små tap, smitter problemene i internasjonale kredittmarkeder også over på det norske markedet. Både i pengemarkedet og obligasjonsmarkedet er det uvanlig høye påslag for risiko, og finansiering er vanskelig tilgjengelig. Norges Bank har iverksatt en rekke tiltak for å bedre likviditetstilførselen til bankene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer