Finn.no har fjernet betalingsgarantien Trygg betaling

Nå står du uten noen sikker betaling på Finn

- Bruk heller tanta på Toten, oppfordrer sikkerhetssjefen.

MINDRE SIKKERT: Finn mister sin betalingsgaranti Trygg betaling. De nekter for at Finn har blitt et mindre trygt sted å handle, men de har foreløpig ingen tilsvarende løsning å erstatte den med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MINDRE SIKKERT: Finn mister sin betalingsgaranti Trygg betaling. De nekter for at Finn har blitt et mindre trygt sted å handle, men de har foreløpig ingen tilsvarende løsning å erstatte den med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste handler på Finn.no går uten problemer. Samtidig vet vi også at mange svindles.

Dinside har skrevet flere historier om folk som betaler for noe, men får noe helt anneteller ingen verdens ting. Vi har også dokumentert hvordan 15 nordmenn totalt tapte over 46.000 kroner i fjor på Finn-salg som skar seg.

Finn tar ikke noe økonomisk ansvar om du blir svindlet. Men de har hatt én løsning for å gjøre betalingen litt tryggere: Trygg betaling, også kalt betalingsgaranti.

Ved bruk av denne ble pengene stående på en depositumskonto inntil både kjøper og selger var fornøyde.

Men nå er løsningen borte. Og Finn har ingenting å erstatte den med.

Derfor la de ned

- Det har blitt tatt en beslutning i Schibsted om at vi ikke lenger skal utvikle vår egen betalingsløsning, forteller Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, til Dinside.

Men at de nå kun vil konsentrere seg om annonsene sine, er bare én av grunnene til at betalingsgarantien ble lagt ned like før jul.

- Vi fikk tilbakemeldinger fra brukerne om at den var vanskelig å bruke. Vi så at det krever mye å få dette til å bli en virkelig bra løsning, sier Gjefsen.

- Og hvor mange brukte egentlig Trygg betaling?

- Det var for få som brukte den. Det var sikkert mange grunner til det, men det er klart: Om dette var en tjeneste mange brukte, hadde kanskje avgjørelsen blitt en annen.

PÅ JAKT: Sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen i Finn.no jakter nå etter partnere for en ny sikker betalingsløsning. Foto: Finn
PÅ JAKT: Sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen i Finn.no jakter nå etter partnere for en ny sikker betalingsløsning. Foto: Finn Vis mer

Vipps + Finn = Sant?

Finn vil gjerne tilby en sikker betaling, men de vil ikke lage den selv. Derfor er de nå på jakt etter samarbeidspartnere.

Sammen med kontanter, er trolig Vipps den mest brukte måten å betale for Finn-varer. Men Vipps er i dag det samme som å overføre pengene direkte til konto, uten sikkerhetsmekanismer.

Gjefsen kan ikke svare på hvorvidt Finn er i dialog med Vipps om noen ny løsning. Heller ikke Vipps vil si stort.

- Det jeg kan si, er at vi ønsker samarbeid med alle der vi ser at Vipps kan gi en god brukeropplevelse. Finn er en spennende samarbeidspartner som vi har jevn og god dialog med, sier nestleder Elisabeth Haug i Vipps til Dinside.

Slik unngår du nå svindel

- Så hva skal folk gjøre nå, for å holde seg trygge?

- Enn så lenge holder jeg en knapp på personlig oppmøte. Jeg ser at det kan være vanskelig ved alle kjøp, men da kan man bruke familie og venner. Har du et søskenbarn på Gjøvik eller en tante på Toten er det mulig å benytte seg av det, råder Gjefsen i Finn.

- Hvorfor fjernet dere betalingsgarantien før dere hadde en erstatning på plass?

- Det er jeg ikke sikker på.

Uten en sikker betalingsløsning på Finn, står du alene om å sørge for at handelen går sikkert for seg. Her er de viktigste tipsene.

  • Er tilbudet for godt til å være sant? Sjekk hva andre selger samme varer for, og vær skeptisk til priser som er mye lavere.
  • Kan du gjøre handelen ansikt til ansikt? Dette er og blir den eneste trygge måten å gjøre en Finn-handel på, for både kjøper og selger. Da kan du sjekke varen før du betaler, der og da.
  • Har Finn-brukeren en historie? Sjekk hvor lenge selgeren har vært på Finn – jo lenger, jo bedre. Sjekk også om selgeren har fått noen vurderinger. Finn jobber forøvrig med et bedre vurderingssystem.
  • Er Finn-brukeren verifisert? Identifiserer man seg med BankID får man en blå hake ved navnet. Finn vet da hvem som står bak profilen, og kan utestenge brukeren og oppgi navnet til politiet. Men veien herfra til å få tilbake pengene dine er dessverre lang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer