Nå starter pollensesongen

Or og hassel er i full spredning, og etter påske er det tid for bjørkepollen - først i Sør-Norge, så i nord.

Publisert
Sist oppdatert

Over en million nordmenn sliter med høysnue i en eller annen form når våren kommer, og ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er symptomene kraftige for over 200.000 av dem.

Or og hassel er i full spredning allerede, og etter påske er det tid for bjørkepollen - først i Sør-Norge, så i nord. Når skoleferien begynner i juni starter gresspollenspredningen.

Her kan du sjekke pollenspredningen.

Gode råd for pollenallergikere
Bernt Rognlien har gode tips for hva du selv kan gjøre for å dempe symptomene. I tillegg til å ta antihistaminer og nesespray er det nemlig en del praktiske ting en kan gjøre for å redusere pollenallergiplagene.

Dusj ofte og skift sengetøy
- Noe av det viktigste du gjør er å dusje og vaske håret hver dag. Pollen fester seg lett til håret. Pass også på at du ikke legger deg på puta med mye pollen i håret, for så å bruke samme pute dagen etterpå. Skift sengetøy hyppig i perioder med mye bjørkepollen som nå

Lufting
- Ikke ha vinduer åpne. Skal du lufte bør du gjøre det rett etter at det har regnet. Da har regnet tatt med seg pollenstøvet ned fra luften.

Klær
- Pass på at yttertøy henger enten ute eller i en gang med lukket dør. Klærne du har hatt på deg ute samme dag bør ikke ligge i soverommet over natten. Det samme gjelder skittentøyskurven.

Nese og øyeskyllinger
- De med pollenallergi bør skylle nesen med saltvann et par-tre ganger om dagen. Pollenstøvet fester seg i nesen og dersom du er flink til å skylle klarer du å holde tritt med pollenstøvet i nesen. Du bør også skylle øynene et par ganger om dagen. Enten med vanlig vann i dusjen eller med øyebadevann du får kjøpt på apoteket, sier Rognlien.

Maske og solbriller
- Dersom du er sterkt plaget bør du bruke maske når du er ute. Støvmasker som også holder pollen ute får du kjøpt på apotek og større byggevareforretninger. Masken du kan kjøpe i byggevareforretninger heter 3M 9332. Støvmaskene du får kjøpt på apotek heter 3M 1873W. Pollenallergikere bør også bruke solbriller som er veldig tette inntil hodet.

Tren inne
- Er du pollenallergiker bør du unngå trene utendørs i sesongen. Dersom du allikevel velger å gjøre det bør du bruke trene rett etter at det har regnet og bruke solbriller og maske.

Når antihistaminene ikke virker
- Dersom du føler at den type antihistaminer du bruker ikke virker så godt for deg, bør du bytte til en annen type antihistamin eller øke dosen. Husk at det er svært viktig å ta antihistaminer dersom du er veldig plaget av pollenallergi.

Reis vekk
- Dersom plagene er helt uutholdelige kan det være et alternativ å enten reise til fjells eller til sydligere strøk. I hvert fall når pollenspredningen er på sitt verste.

Mozon.no 25.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer