- Nå starter rentehevingene

Og renten vil øke langt inn i fremtiden, tror økonomer.

Norges Banks hovedkontor sett fra bankplassen. Innenfor planlegger de nye rentehevinger. Foto: Norges Bank
Norges Banks hovedkontor sett fra bankplassen. Innenfor planlegger de nye rentehevinger. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kl 14 blir det tatt en ny rentebeslutning i Norges Bank. Økonomer DinSide har snakket med føler seg sikre på at Norges Bank vil heve renten med et kvart prosentpoeng.

- Ja, i dag tror vi Norges Bank vil øke renten med 0,25 prosentpoeng. Hvis vi får rett, blir Norges Bank den første sentralbanken i Europa som hever styringsrenten etter finanskrisen. Tidligere har Norges Bank ønsket å ligge etter andre land med rentehevinger, men dette er ikke lenger noen uttalt strategi, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

Hva var renta i 2005? Gjett - og se selv!

Gradvis renteheving

Ikke overraskende tror økonomene på en forsiktig og gradvis renteheving fra Norges Bank.

- Vi venter at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng. Vi tror også de vil presentere en rentebane med forsiktig renteøkning i tiden fremover og en raskere renteheving mot slutten av neste år, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Wilhelmsen i First mener det er riktig av Norges Bank å starte ballet nå.

- Jeg mener det er en klok avgjørelse å nå, men at de bør begynne forsiktig. Det er tross alt sånn at det er en masse skjær i sjøen fremover og stor usikkerhet knyttet til flere faktorer. Derfor er det greit å nøye seg med 25 basispunkter i dag, sier Wilhelmsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer