Coronaviruset

Nå stenger Norge

Her vil du møte lukkede dører som følge av tiltak for å stanse corona-spredning.

STENGT: Tiltakene for å forhindre spredning av coronaviruset innebærer stengte dører. Butikker og varehandel stenger derimot ikke. Foto: NTB Scanpix
STENGT: Tiltakene for å forhindre spredning av coronaviruset innebærer stengte dører. Butikker og varehandel stenger derimot ikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag kunne statsminister Erna Solberg legge frem en rekke omfattende tiltak mot coronaviruset - de mest omfattende det norske samfunnet har opplevd siden andre verdenskrig. Dette innebærer mange stengte dører for nordmenn den nærmeste tiden fremover.

Her har vi samlet en oversikt over hvor det vil holdes stengt de neste to ukene.

Det er også verdt å nevne at butikkene holder åpent - men mange kjøpesentre har innført begrensede åpningstider.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

Flyplasser

Fredag kunne Avinor varsle at de stenger ni flyplasser rundtom i Norge. Flyplassene blir stengt fra og med onsdag 18. mars. Her kan du lese mer om hvilke flyplasser dette gjelder, og hva du gjør om du skal reise til en av disse flyplassene.

Domstoler

Domstoladministrasjonen anbefalte torsdag at domstolene umiddelbart reduserer sin virksomhet, ifølge NTB. Dette vil innebære at mange av tingrettene utsetter rettsaker. I Oslo tingrett utsetter de alle nye rettsaker, ifølge NTB.

Skoler og barnehager

Som kjent holder alle landets skoler og barnehager stengt fra og med torsdag 12. mars klokka 18, og til og med 26. mars.

Flere av landets videregående skoler holder derimot stengt ut påskeferien. Også de fleste av landets universiteter og høyskoler holder stengt og avslutter all fysisk undervisning, ifølge NTB.

Etter det Dinside kjenner til er også kulturskoler rundtom i kommunene stengt på lik linje med barneskolene.

NY HVERDAG: Med digitale verktøy har Theodor (13) mattetimen hjemme i stedet for på skolen. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Trafikkskoler

Helsedirektoratet har etter beskjeden om stenging av landets skoler, påpekt at dette også gjelder landets trafikkskoler.

Politiet

Søknader om pass, anmeldelser, utlendings- og våpensaker rammes av at politiet nå stenger alle publikumstjenester fra og med fredag morgen.

Dette gjelder alle publikumstjenester som ikke krever fysisk oppmøte, skriver NTB. Samtidig sier de at folk som har spesielle behov, likevel kan ta kontakt med politiet.

Trafikkstasjoner

Alle landets trafikkstasjoner er stengt fra og med fredag 13.

Dette innebærer at alt av planlagte førerprøver, teoriprøver og hallkontroller, er avlyst, ifølge Statens vegvesen.

Samtidig er det kjent at mellom fredag 13. mars klokken 13.00 og mandag 16. mars klokken 07.00, vil Statens vegvesens digitale kjøretøytjenester være utilgjengelige slik at det heller ikke vil være mulig å sende inn salgsmelding, betale omregistreringsavgift eller omregistrere kjøretøy på vegvesen.no. De digitale kjøretøytjenestene vil bli tilgjengelige igjen mandag 16. mars, opplyser vegvesenet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tannlege

Tannlegeforeningen skriver på sine nettsider at det skal bli gitt nødvendig tannlegehjelp.

«I henhold til oversikt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) over samfunnskritiske funksjoner som må opprettholdes, er selvfølgelig helsetjenester. Med andre ord, samfunnet må opprettholde evnen til å tilby helsetjenester som er nødvendige for å unngå død, varig nedsatt funksjonstilstand, alvorlig skade eller sterke smerter. Dette omfatter også tannhelsetjenesten i både privat og offentlig sektor. Folkehelseinstituttets (FHI) råd til tannhelsetjenesten er at vi fortsatt skal tilby nødvendig behandling», skriver de på sine nettsider.

Spise- og utesteder

Spise- og utesteder er omfattet av Helsedirektoratets påbud om stenging. Men her er det noen unntak: Serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand, kan holde åpent.

NHO Reiseliv skriver på sine nettsider at de tolker tiltaket på følgende måte:

  • Alle puber, barer, serveringssteder uten matservering – må stenge.
  • Serveringssteder som serverer mat, kan holde åpent under følgende forutsetninger:- At det ikke serveres fra buffet.
  • - At det legges til rette for at gjestene kan ha 1 meters avstand mellom hverandre – det betyr at serveringsstedet kanskje må begrense antallet mennesker som er inne i lokalet samtidig.

Burger King er blant restaurantkjedene som holder åpent, ifølge e24, men de vil ikke tillate kunder å sitte og spise i restauranten, men kun selge mat som take away.

FOLKETOMT: Raadhuset Bar stenges og de ansatte permitteres. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Transportmidler

Color Line varsler fredag ettermiddag at de innstiller alle avganger mellom Oslo og Kiel fra og med lørdag 14. mars til og med 26. mars. DFDS velger å innstille sin ferge fra Oslo til København fram til 1. april, skriver selskapet i en pressemelding fredag. Siste avgang fra København blir lørdag, mens siste ferge seiler fra Oslo søndag.

Lørdag kveld fortalte Color Line at også Color Viking og den nye Color Hybrid-fergen innstiller all trafikk mellom Sandefjord og Strømstad søndag, mens SuperSpeed 1 mellom Kristiansand og Hirtshals blir innstilt fra mandag 16. mars.

Flyavganger med SAS og Norwegian til USA er kansellert fra og med innreiseforbudet lørdag, og ut mars. Også flygninger til Italia er begrenset.

Kulturarrangementer, museer og teater

Det er innført forbud mot alle kulturelle arrangemenger. Dessuten holder de fleste museer og scener stengt. Eksempler på dette er Munchmuseet, Atlanterhavsparken, Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera og Ballett og Oslo Nye Teater.

Sport og idrett

Både idrettsarrangementer og organisert idrett inne og ute er forbudt. Svømmehaller og badeland må også holde stengt. Hafjell og Kvitfjell skianlegg holder stengt til 27. mars i første omgang, skriver de i en post på sine Facebook-sider. Også på Hemsedal og Trysil stenger skianleggene, skriver NTB.

Treningssentre

Regjeringen har bedt om at alle landets treningssentre holder stengt de neste fjorten dagene. Treningssenterkjeden Sats valgt å stenge alle sine treningssenter torsdag morgen - før tiltaket fra regjeringen ble lagt fram. Evo Fitness skriver på sine Facebook-sider at de følger regjeringens tiltak og stenger sine senter i fjorten dager.

Servicevirksomheter

Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges til og med 26. mars ved midnatt grunnet Helsedirektoratets tiltak.

KLAR TALE: Lege, Harald Doblaug, svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer