Strømpris

Nå stiger strømprisen igjen

Strømprisene har vært lave flere dager i Sør-Norge, men nå stiger prisene kraftig på nytt. Kraftanalytikere forventer at prisøkningen vil fortsette.

STIGE: Kraftanalytikerne NTB har snakket med, tror det vil ta noe tid før kraftprisene vil stige gradvis utover høsten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
STIGE: Kraftanalytikerne NTB har snakket med, tror det vil ta noe tid før kraftprisene vil stige gradvis utover høsten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens kraftprisen i Oslo, Kristiansand og Bergen var på lave 20 øre 6. oktober, var den steget til 165 øre mandag på kraftbørsen Nord Pool.

Kraftanalytiker Fabian Rønningen i Rystad Energy sier det først og fremst er to grunner til at kraftprisene har falt.

- Det har blåst og vært mye vindkraft både i Norge og på kontinentet, og det har vært en nedgang i gassprisene, sier han til NTB.

Prisene på vannkraft har imidlertid vært høye. Og i tiden framover forventer Rønningen at prisene på både vindkraft og gass vil øke, samtidig som prisene på vannkraft forblir på et høyt nivå. Dermed venter han også at strømprisene vil øke gjennom høsten og vinteren.

Det samme tror kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i London Stock Exchange Group (LSEG).

Venter opp mot fire kroner

Rønningen tror det mest sannsynlige scenarioet er at vi raskt får priser på opp mot fire kroner per kilowattime i de dyreste månedene – januar og februar.

- Det er ganske stor risiko for at prisene kommer opp på 3–4 kroner i snitt på Østlandet så fort man kommer tilbake til en mer normal vindkraftsituasjon, sier Rønningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.