Nå stuper strømprisen

Men pass deg for denne smellen.

STUPER: Resten av dagen er det svært lave priser i de tre sørligste strømregionene i Norge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STUPER: Resten av dagen er det svært lave priser i de tre sørligste strømregionene i Norge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert med tall for torsdag 6. oktober.

Etter en septembermåned med skyhøye strømpriser - snittet har ligget på 448 øre per kilowattime i de tre sørlige strømregionene - har oktober startet med lavere priser.

Spesielt onsdag 5. oktober og i dag, torsdag 6. oktober, får også innbyggere i de tre nevnte regionene oppleve svært mye lavere priser enn trenden har vært så langt i år.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales heller ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Stuper

Natt til torsdag har prisene vært svært lave, faktisk under 1 øre per kilowattime, og det var også prisen frem til klokka 6 i dag tidlig. Da ble det et lite hopp som toppes på 78,50 øre per kWt klokka 9, før prisene igjen synker.

Mellom klokka 14 og 15 er prisene nede i 5,28 øre per kilowattime, som blir den billigste timen på ettermiddagen.

Prisfallet skyldes først og fremst mye vind i Norden, ifølge strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight.

- De neste dagene er det forventet tre ganger så mye vind som normalt, sier Lilleholt til NTB.

I tillegg vil tilsiget til kraftmagasiner og elvekraftverk øke med rundt 200 prosent som følge av de store nedbørsmengdene som er ventet de neste dagene.

Også tyske priser har vært med på å dra prisene i Norden nedover de siste dagene.

– Midt på dagen ligger strømprisen i Tyskland ned mot null, på grunn av mye sol og vind. Men gjennomsnittsprisene i Tyskland er fortsatt høyere enn her, sier Lilleholt.

En liten felle

Selv om det kan være fristende å ta en lang dusj, lage mat, varme ekstra godt i boligen og lade elbilen når prisene er så lave, bør du være obs på én ting: den nye nettleiemodellen.

Med den nye modellen belønnes du om du drøyer noen timer med klesvasken og venter til rett før leggetid før du plugger i elbilen, men straffer deg om du bruker mye samtidig.

Den nye prismodellen er nemlig laget slik at kapasitetsleddet blir dyrere jo mer strøm du bruker samtidig. Toppforbruket ditt beregnes ut fra et gjennomsnitt av de tre timene i løpet av måneden der du brukte mest strøm, men timene skal være fra ulike dager.

For eksempel: Om du holdt et snitt på henholdsvis 11 kilowatt (kW) + 11 kW to timer etter hverandre én dag, 10 kW en time et par dager etterpå og 8 kW en time uka etter som dine tre toppnoteringer for måneden, vil ditt maksforbruk bli beregnet til (11+10+8): 3 = 9,67 kW, og ikke (11+11+10): 3 = 10,67 kW.

Og det er nettopp dette maksforbruket som da avgjør hvilket trinn du havner i for den gjeldende måneden. De ulike trinnene er som følger (med Elvia som priseksempel i parentes):

  • 1) 0-1,9 kW (125 kr)
  • 2) 2-4,9 kW (200 kr)
  • 3) 5-9,9 kW (325 kr)
  • 4) 10-14,9 kW (450 kr)
  • 5) 15-19,9 kW (575 kr)
  • 6) 20-24,9 kW (700 kr)
  • 7) 25-49,9 kW (1325 kr)
  • 8) 50-74,9 kW (1950 kr)
  • 9) 75-99,9 kW (2575 kr)
  • 10) 100+ kW (5150 kr)

Kort oppsummert: det blir dyrere å bruke mer strøm samtidig siden du risikerer å rykke ett eller flere opp på kapasitetsleddstigen. Dermed kan vinningen med de lave strømprisene gå opp i spinningen fordi du bruker for mye strøm samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer