Svindel på Tinder og sosiale medier

Nå svindles kjærlighetssyke nordmenn på Tinder og sosiale medier

Både Tinder, LinkedIn og Instagram er nye arenaer for såkalt datingsvindel.

TAR KONTAKT: Svindlere tar blant annet kontakt på Tinder og Instagram, før de forsøker å flytte samtalen over på e-post. Foto: Kirsti Østvang
TAR KONTAKT: Svindlere tar blant annet kontakt på Tinder og Instagram, før de forsøker å flytte samtalen over på e-post. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Nylig ble en dansk mann dømt til 2,5 års fengsel for å ha svindlet 27 personer etter å ha innledet romantiske forhold til dem, skriver Dansk Radio. Ofrene for svindelen ble han kjent med via Tinder, og han skal ha svindlet dem for tilsammen en million kroner.

Også i Norge ser Økokrim at Tinder er i ferd med å bli en arena for såkalt datingsvindel.

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), sier de får henvendelser om såkalt datingsvindel hver måned, men tror samtidig det er snakk om store mørketall og at problemet er større enn det de faktisk ser.

Utbredt med «romantisk» svindel

Datingsvindel er blitt et kjent fenomen både nasjonalt og internasjonalt, og eksempelvis ble 181 nordmenn lurt av folk de hadde innledet et romantisk forholdt til, for tilsammen 205 millioner i 2016, ifølge tall fra Økokrim.

Også amerikanske FBI advarer jevnlig mot denne typen svindel, sist i februar i år, da de kunne fortelle at romantisk svindel resulterer i de største økonomiske tapene for ofrene sammenlignet med andre typer svindel som finner sted på internett.

Hos Norsis får de henvendelser om denne typen svindel månedlig.

- De som tar kontakt med oss lurer i størst grad på om de kan stå ovenfor en svindler i en dialog de har innledet. Dette er personer som gjerne på det tidspunktet ikke har utbetalt penger til svindleren, forteller seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud til Dinside.

- I tillegg blir vi kontaktet av personer som har gjort utbetalinger, men som på et tidspunkt kjenner på følelsen av at noe er galt og vil snakke med oss for å få råd om hva de skal gjøre i en slik situasjon, sier Ulsrud.

Han tror det er store mørketall og at dette er et større problem enn man tror.

Opererer på nye arenaer

Facebook har lenge vært en populær arena for svindel av denne typen. Norske Økokrim kan bekrefte at Tinder også i Norge blir brukt for svindel av personer som er på jakt etter kjærligheten, men foreløpig i en liten skala.

- Ut ifra de henvendelsene vi får til Økokrim ser vi at Tinder blir brukt, forteller Anne Dybo, rådgiver i Økokrim til Dinside.

- Vet dere noe om bedragerne ofte møter ofrene sine og involverer seg i deres fysiske liv, eller om det meste av kontakten foregår kun på nett?

- I de sakene vi vet om har det kun vært kontakt på nett, sier Dybo.

Følger samme fremgangsmåte

Fremgangsmåten til svindlerne er ifølge Dybo på samme måte som på Facebook, som har vært brukt til denne typen bedrag i åresvis.

- Når de har lagt seg til som venn eller følger, går de inn for å bli nærmere kjent. Når de har oppnådd det, foregår kommunikasjonen videre på et lukket chatterom, sier Dybo.

Også LinkedIn og Instagram er nå utsatt for bedragere som opererer på denne måten.

- Her har bedragerne gjerne gitt uttrykk for at de har samme interesse eller jobb som ofret har, forteller hun.

Dinside har tidligere skrevet om falske profiler på Instagram, som blant annet lokker med å tilby deg en liste over «kvinner som bor i nærheten av deg og som er klare til å ha sex akkurat nå».

Kjennetegn du bør se etter

Ulsrud forteller at de gjennom samtaler de tidligere har hatt med personer som har vært utsatt for datingsvindel, har sett en rekke kjennetegn man kan være oppmerksom på for å selv unngå å bli et offer for denne typen svindel:

  • Om du blir tatt kontakt med på en datingside eller gjennom et annet nettsamfunn søker ofte personen å trekke samtalen over på e-post eller en privat chattetjeneste.
  • Personen du har kontakt med søker å bygge tillitt raskt. Dette skjer ofte gjennom å uttrykke sterke komplimenter og som etter hvert kan inneha former for kjærlighetsuttrykk.
  • Bilder du får tilsendt av tilsynelatende den du snakker med er ofte bilder av en person i en militæruniform eller bilder som fremstår glamorøse og som gir inntrykk av luksus og velstand.
  • Personene som tar kontakt utgir seg ofte å være fra USA, og gjerne på reise privat eller gjennom jobb et helt annet sted i verden.
  • Etter en tid med tillitsbygging planlegges det ofte et besøk hvor personen som har tatt kontakt ønsker å komme på besøk. I den sammenheng skjer det ofte uforutsette ting, eller en tragisk hendelse.
  • Nå kan det komme behov for penger for å dekke reise, visum, akutt sykdom og eller sykehusutgifter for seg selv eller et familiemedlem.
  • Det kan også være at personen ønsker hjelp til å løse ut egne eiendeler som skal fraktes i forkant av at han selv skal ta turen, men som har stoppet opp i et land.

Han tipser også om at svindlerne ofte utgir seg for å være militære/tidligere militære, godt skolerte personer som leger/forskere, suksessrike businesspersoner og personer som spesielt legger vekt på at de er enslige og dermed søker nye bekjentskaper.

- Dette er karakteristikkene som går igjen og som man må ha et ekstra årvåkent øye til, understreker han.

Store summer

I de tilfellene der nordmenn har gått på denne typen bedrageri, ligger beløpene mellom noen hundre tusen til noen millioner, sier Dybo, og legger til at bankene har blitt flinke til å stoppe utsendelser av penger til datingbedragere.

- Så selv om det er flere som blir lurt, er det mindre penger som går ut, forteller hun.

Ulsrud påpeker at dersom du oppdager at du er utsatt for datingsvindel er det viktigste at du slutter å gjøre utbetalinger til personen som ber om penger.

- Saken bør anmeldes politiet og du bør kontakte din bank dersom du har gitt fra deg informasjon som kan gjøre at svindleren kan ha tilgang til, og kan tappe deg for ytterligere verdier, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer