Nå tar vi over

KOMMENTAR: Kvinner besitter høyere utdannelse, bedre jobber og mer makt. Men kvoteringen til styrebordene, signaliserer at kvinner slett ikke kan.

Nå tar vi over
Publisert
Sist oppdatert

- Fremtiden tilhører kvinnene, sier den svenske likestillingsforskeren Ingemar Gens til Aftonbladet.

Han smeller ferske – og friske – fakta i bordet:

 • 60 prosent av de lavtlønte i Sverige er kvinner, men gutta i omsorgssektorene er de aller lavest lønnede.

 • Gutter får dårligere karakterer på skolen.

 • Jentene er flertall på universiteter og høgskoler

 • I USA må menn kvoteres inn på enkelte utdanningsinstitusjoner.

 • Guttene oppdras som i det gamle industrisamfunnet, og deres roller er passé i dag.
 • Fra før vet vi at menn per i dag sliter på flere fronter:

 • 80-85 prosent av elevene med alvorlige adferdsproblemer er gutter

 • Beregninger fra Statistisk sentralbyrå anslår at det i 2010 vil være 14.000 færre stillinger i de mannsdominerte primærnæringene.

 • 1 1993 var det for første gang flere kvinner enn menn som tok embetseksamen.

  - Om tjue år vil kvinnene sitte med makten, sier den svenske likestillingsforskeren.

  Likestilling

  Gens optimistiske anslag til tross: Kun 93 prosent av topplederne i NHO-bedriftene er menn. 92 prosent av styremedlemmene i de børsnoterte selskapene er også menn. Men mannsrollen er i emning, om ikke også forsvinnende. For jo mer kvinnen skyter fart i mot maktposisjonshimmelen, desto mer spiser hun av mannens kake:

  - De tradisjonelle definisjonene av å være mann er å ikke være kvinne. Mannligheten styres av hva kvinner gjør og det blir derfor færre roller igjen for mennene å spille på. Mannsrollen krymper og nisjen blir mindre for guttene. Færre gutter studerer videre, samtidig som jobbene ikke fordrer høy utdanning, blir færre, sier Dagmar Gens.

  Og kvinnene, de vet et og annet om hvordan de skal omstille seg.

  - Kvinnene har lært seg å strebe etter makt, sier Gens.

  Kvinner har også blitt glad i å spise kake. De mange kvinnenettverkene er kvinnenes svar på frimureriet, og handler lite om nupereller og ammetåke. Man bedriver female bonding, man sparker hverandre opp og frem og drar med seg nestemann i spranget. Og så drar jentene på ferie.

  - De reiser ut for å studere, de backpacker, og er dominerende på språkkurs. Jentene har nå ei ungdomstid, der meningen er å finne ut hva og hvor man vil, sa sosiolog Ivar Frønes til Dagbladet Magasinet tidligere i sommer. - For 30 år siden var meningen med ungdomstida for jentene å finne en mann og få barn før fylte 23 år. Da var tenåringen James Dean, i dag er tenåringen en ung kvinne.

  Jentene – det sterke kjønn

  Forskerne og statistikkene bekrefter at jentene nå er det sterke kjønn. Det er derfor ironisk at kvinnene ennå ikke besitter de høyeste stillingene i næringsliv, politikk og organisasjoner, og at medisinen som blir foreskrevet mot de lukkede mannsarenaene er kvotering. Gjennom kvoteringen signaliserer man det motsatte ovenfor kvinner – og også mennene: Kvinner må ha hjelp i form av subsidiert inngangsbillett til styre og stell.

  Man argumenter for kvoteringen med at kvinners sett er annerledes. De representerer mykhet, omsorg og nærhet. Og at disse såkalte kvinneegenskapene er nødvendige i samfunnsbyggingen. Og hvem er vel motstandere av den slags eminente kvaliteter når viktige beslutninger skal tas? Men gjennom å pålegge kvinner disse kvalitetene, og dernest kalle dem kvinnelige, smeller man holdningene til kvinners evner, tilbake til juratiden. Nettopp gjennom å erobre og innta de fleste av menns arenaer – balanserende med 1,8 barn, SATS-medlemsskap, dobbelt hovedfag og egne shoppingpenger – har de bevist at ambisjoner, vilje til makt, styrke og omstillingsevne, er kvinnelige egenskaper; At kjønnene ikke er låst til bestemte egenskaper. Og at dersom de - really, really want som Spice Girls sang for noen år tilbake – så knaller de til også på styrelederjobben. Kvoteringskravet signaliserer det motsatte: Kvinner er ikke sterke eller skarpe nok. Og det stemmer jo ikke....

  Les!

  Gi oss tilbake miniskjørtet
  Ekte mannfolk betaler ikke regningene
  Jentene bestemmer alt
  Kvinnfolk bak rattet gir dyrere forsikring

  [Ugjyldig objekt (debatt)]


 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer