Nå tar vi over

KOMMENTAR: Kvinner besitter høyere utdannelse, bedre jobber og mer makt. Men kvoteringen til styrebordene, signaliserer at kvinner slett ikke kan.

Nå tar vi over
Publisert
Sist oppdatert

- Fremtiden tilhører kvinnene, sier den svenske likestillingsforskeren Ingemar Gens til Aftonbladet.

Han smeller ferske – og friske – fakta i bordet:

60 prosent av de lavtlønte i Sverige er kvinner, men gutta i omsorgssektorene er de aller lavest lønnede.Gutter får dårligere karakterer på skolen.Jentene er flertall på universiteter og høgskolerI USA må menn kvoteres inn på enkelte utdanningsinstitusjoner.Guttene oppdras som i det gamle industrisamfunnet, og deres roller er passé i dag.

Fra før vet vi at menn per i dag sliter på flere fronter:

80-85 prosent av elevene med alvorlige adferdsproblemer er gutterBeregninger fra Statistisk sentralbyrå anslår at det i 2010 vil være 14.000 færre stillinger i de mannsdominerte primærnæringene.1 1993 var det for første gang flere kvinner enn menn som tok embetseksamen.

- Om tjue år vil kvinnene sitte med makten, sier den svenske likestillingsforskeren.

Likestilling

Gens optimistiske anslag til tross: Kun 93 prosent av topplederne i NHO-bedriftene er menn. 92 prosent av styremedlemmene i de børsnoterte selskapene er også menn. Men mannsrollen er i emning, om ikke også forsvinnende. For jo mer kvinnen skyter fart i mot maktposisjonshimmelen, desto mer spiser hun av mannens kake:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer