Nå utgår de gamle 50- og 500-lappene

I dag er siste dag du kan bruke de gamle 50- og 500-kronersedlene.

SEDLER BLIR UGYLDIGE: 18. oktober er siste frist. Fra 19. oktober er ikke lenger butikkene forpliktet til å ta imot de gamle 50- og 500-kronersedlene. Da må du til Norges Bank for å bytte de gamle sedlene i nye. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
SEDLER BLIR UGYLDIGE: 18. oktober er siste frist. Fra 19. oktober er ikke lenger butikkene forpliktet til å ta imot de gamle 50- og 500-kronersedlene. Da må du til Norges Bank for å bytte de gamle sedlene i nye. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fem år siden den nye norske seddelserien, generasjon 8, ble lansert. Tema for den nye serien var «havet», og utrullingen startet opp med nye 100- og 200-kronersedler i 2017.

18. oktober 2018 kom de nye 50- og 500-kronersedlene. Som ved utrullingen av alle nye sedler, utgår de gamle nøyaktig ett år etter lansering av de nye.

- Den gamle utgaven av 50- og 500-kronerseddelen kan brukes på vanlig måte til og med 18. oktober 2019, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, til Dinside.

18. oktober 2019 er altså siste dag for å bruke de gamle sedlene som betalingsmiddel.

Nedenfor kan du se bilder av 50- og 500-kronerseddelen som nå utgår.

UTGÅR: Denne bør du bruke før 18. oktober. Fra 19. oktober er ikke butikkene lenger forpliktet til å ta imot den, og du må bytte den i en ny seddel hos Norges Bank. 50-lappen med Peter Christen Asbjørnsen har vært i omløp siden 1997. Foto: NTB scanpix
UTGÅR: Denne bør du bruke før 18. oktober. Fra 19. oktober er ikke butikkene lenger forpliktet til å ta imot den, og du må bytte den i en ny seddel hos Norges Bank. 50-lappen med Peter Christen Asbjørnsen har vært i omløp siden 1997. Foto: NTB scanpix Vis mer
UTGÅR: 500-lappen med Sigrid Undset utgår 18. oktober. Den har da vært i omløp fra 1999. Foto: NTB scanpix
UTGÅR: 500-lappen med Sigrid Undset utgår 18. oktober. Den har da vært i omløp fra 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

4,3 milliarder blir «ugyldige»

Ferske tall fra Norges Bank viser at det var totalt 12,1 millioner 50-lapper i omløp den 8. oktober, som tilsvarer 0,6 milliarder kroner.

Det er færre 500-lapper i omløp, men fortsatt mange: 7,3 millioner sedler er å finne blant nordmenn, til en total verdi av 3,7 milliarder kroner.

Til sammen er det altså snakk om 4,3 milliarder kroner som ikke vil kunne brukes i butikkene fra og med i morgen.

Med et folketall på 5,3 millioner betyr det at hver nordmann i snitt har rundt 800 kroner liggende som blir ugyldige i neste uke.

Dette gjør du med gamle sedler

Dersom du skulle oppleve å finne utgåtte sedler, er likevel ikke alt håp ute. Innenfor en tidsfrist kan du levere dem inn til Norges Bank og bytte dem i nye sedler.

- Det enkleste er om du bruker opp gamle 50- og 500-kronesedler eller setter dem inn på konto innen 18. oktober. Etter denne datoen kan sedlene veksles inn gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år framover, sier Veggum.

Noen banker og butikker kan fortsatt akseptere sedlene, men det er bare Norges Bank som er pliktig til å ta dem imot.

- Ingen er forpliktet til å akseptere gamle 50- og 500-kronesedler etter 18. oktober, men butikker, banker og andre står selvfølgelig fritt til å ta imot sedlene også etter denne datoen. Det så vi mange eksempler på da de gamle 100- og 200-kronesedlene gikk ut i fjor. Sedlene mister jo ikke sin verdi selv om de ikke lenger er tvungent betalingsmiddel - de kan veksles gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år framover, forteller Veggum.

Vekslingsgebyr på eldre sedler

Men dersom du skulle ha sedler som er eldre enn dette, er det ikke sikkert at det vil lønne seg å bytte dem inn:

Norges Bank tar nemlig et vekslingsgebyr på 250 kroner for å bytte inn sedler med en utløpsdato på mer enn 10 år.

Dette gebyret er det samme uansett om du har en gammel 100-lapp eller en bunke 1000-lapper. Med andre ord: Du skal ha mer enn en 100-lapp for at det skal kunne tjene seg å veksle inn gamle sedler.

«fingopay»: Med denne betalingsløsningen kan du betale med fingeren - men uten fingeravtrykk! Vis mer

Send pengene i posten

Du kan veksle inn sedlene ved personlig oppmøte i Norges Bank eller ved et av bankens depoter. Norges Bank har hovedkontor i Oslo og depoter i Trondheim, Tromsø, Bergen og Stavanger.

Men for deg som bor langt unna, er det også en annen mulighet:

Du kan sende inn de gamle sedlene sammen med et spesielt skjema hvor du oppgir kontonummer. Dette sendes til Norges Bank, og pengene vil da settes inn på din konto. Du finner skjema og adresse på nettsida til Norges Bank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer